Археологически находки от уникалното съоръжение Каменна арена в първата българска

...
Археологически находки от уникалното съоръжение Каменна арена в първата българска
Коментари Харесай

Показват находки от уникалната Арена в Плиска

Археологически находки от неповторимото оборудване Каменна сцена в първата българска столица Плиска са показани в галерия в Регионалния исторически музей в Шумен. Арената е построена директно до Дворцовия център и заема значимо място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат ненадейно в търсене на дървена крепост, а геофизичните изследвания демонстрират, че става въпрос за кръгла каменна площадка, ситуирана на повърхност от 1 декар и заобиколена от дървена ограда. Сега са показани резултати от изследванията на проф. Станислав Станилов и доктор Андрей Аладжов, траяли от 2005 до 2015 година

Откритата натрошена керамиката на мястото датира действието на арената в интервала от края на ІХ доникъде на Х век. Открити са находки и от втората половина на Х – първата половина на ХІ век. В експозицията са изложени най-интересните артефакти – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове. Показани са и украшения от благородни метали и медни сплави – обици, висулки, пръстени, катарами, коланни накрайници и приложения за облекло, златни, сребърни и медни монети.

Според археолози, Арена е без аналог в Европа от Средновековието. Сигурно е, че на площада-арена е осъществен значим ритуал, тъй като археолозите попаднаха по периферията върху каменната настилка на части от животни, даже на обезглавено куче. Отгоре има насип с чиста черна пръст, а върху нея са натрошени съдове.

„Вече е несъмнено, че площадът е употребен еднократно за комплициран обряд и след това е бил засипан“, сподели пред „Труд“ в изявление м.г. проф. Станилов. Арената към този момент е покрита със особено построена железна структура и стабилно платно, социализирана и комфортна е за разглеждане от туристи. Най-вероятно изследването й ще продължи под защитното покритие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР