Археологът, който проучва Никополис ад Нестум, получи специалния приз Чудесата

...
Археологът, който проучва Никополис ад Нестум, получи специалния приз Чудесата
Коментари Харесай

Европейска награда за проф. Маргарита Ваклинова

Археологът, който изследва Никополис пъкъл Нестум, получи специфичния приз " Чудесата на България " за открития
Европейско самопризнание за 57-годишната си отдаденост на археологията в България получава именитият наш академик проф. Маргарина Ваклинова. Новината заяви вицепрезидентът на най-голямата европейска неправителствена организация за запазване на културното завещание " Европа Ностра " Пийт Яспър по време на годишната гала " Чудесата на България ", проведена от " Стандарт ". Ясперт бе в София по покана на " Стандарт ", с цел да вземе особено присъединяване при връчването на оценките за културно-историческо завещание.
Ние даваме награди на хора като вас, които са отдадени на дела, впечатлен съм от научната ви активност и се наемам тази година почетната премия на " Европа Ностра " да е за вас, сподели Яспър на проф. Ваклинова, откакто й даде специфичната премия на акцията " Чудесата на България " за археологически открития през 2019. Тя й бе присъдена поради разкопките в античния град Никополис пъкъл Нестум, който се намира в землището на Гърмен. Проф. Ваклинова прикова погледите на цяла България в дребното обитаемо място, разказвайки античната му история. Тя разкри, че издигнатата през II век градска вила с неповторима мозайка в началото е била дом на локален придворен - може би шефа на града, а по-късно е станала резиденция на свещеник. Банята на вилата е превърната в кръщелня с мраморни корита, украсени с кръстове.
Днес тук сме се събрали към велика идея - разкриването и опазването на културното завещание на България. Щастлива съм, че зад тази идея стои медия - " Стандарт ". Това ми дава убеденост, че нашата идея ще увлече още доста хора, съобщи проф. Маргарита Ваклинова. Ние, археолозите, сме запленени хора, добави тя и означи смисъла на акцията " Чудесата на България ", която прави оценка труда освен на учените, само че и на всички останали хора, които пазят старините на България.
Проф. Маргарита Ваклинова е едно от най-големите имена в българската археология. Редица огромни открития за резултат от упоритата й 57-годишна работа.
След най-значимите й изследвания са разкопките на Велики Преслав. Тя изследва остарялата българска столица 53 години.
За мене Велики Преслав е не просто преживяване и страст, той е животът ми, споделя проф. Ваклинова.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР