Арх. Моллов: Новото райониране да отчете природни, географски и исторически

...
Арх. Моллов: Новото райониране да отчете природни, географски и исторически
Коментари Харесай

Арх. Моллов: Новото райониране да отчете природни, географски и исторически особености

Арх. Моллов: Новото райониране да регистрира естествени, географски и исторически особености Новото райониране на България би трябвало да регистрира естествените, географските и историческите особености, съобщи за Дарик арх. Белин Моллов, някогашен зам.-министър на районното развиване. До края на 2018 година страната ни би трябвало да преразгледа плановите си региони, защото Северозападният към този момент не дава отговор на условието да има население над 800 хиляди души. Не бива обаче механично да се местят области, единствено с цел да се отговори на това изискване, посочи арх. Моллов.
 
Ако София и Благоевград останат в една област, да вземем за пример, Благоевград ще е ощетен, защото ще би трябвало да се преценява със средствата по европейската политика на доближаване, които се поставят на столицата. София скоро ще влезе в категорията район в преход, до момента в който останалите пет региона на България са измежду най-бедните в Европа, изясни урбанистът.
 
Районирането на територията е извънредно значимо за присъединяване на България в кохезионната политика на Европейския съюз, за вярното ориентиране на финансиране. Трябва да се спрем на вид, който е аргументиран както социално-икономически, по този начин и пространствено-териториално, уточни арх. Моллов. Той добави, че Европа има 276 района със характерни характерности и даде за образец Италия, където северните Ломбадия и Пиемонт, да вземем за пример, са доста развити и вземат участие по една цел на кохезионната политика, до момента в който Сицилия, Калабрия и Пулия вземат участие по друга.  
 
Не може механично да се местят области, с цел да се отговори на условието популацията на региона да е над 800 хиляди души, акцентира урбанистът: " Освен човешкия фактор, има на една избрана територия и исторически, поставили са връзки, има построена инфраструктура, има селищна мрежа, която с помощта на инфраструктурата има между тях връзки, направления на развиване. Има т. нар региони, които са в рецесия и имат потребност от обмисляне и създаване на инфраструктура, ориентиране на действия ".
 
Особено значимо при новото райониране е мястото на София, която към този момент наближава индикаторите на регион в преход и отива в друга цел на кохезионата политика, добави арх. Моллов. За разлика от столицата, станалите пет региона на България сега са измежду най-бедните в Европа. Близо половината от средствата за кохезия отиват за бедните региони. За тези в преход и напредналите се отделят по-малко финанси и се употребяват за разнообразни цели. Ако София остане в една област с Благоевград, да вземем за пример, както е в този момент, Благоевград ще е ощетен, защото ще би трябвало да се преценява с това, което се поставя на София, изясни урбанистът.
 
Работна група направи девет разновидността на ново райониране на страната. От тях бяха определени три, които се подлагат на публично разискване. В него се включват и оферти на експерти, каквото е показал арх. Белин Моллов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР