Арестуваният в Австрия агент на руското разузнаване Егисто От, който

...
Арестуваният в Австрия агент на руското разузнаване Егисто От, който
Коментари Харесай

Проговори разкритият във Виена руски агент, посочвал хора за убиване и бил връзка с българските шпиони в Англия

Арестуваният в Австрия сътрудник на съветското разузнаване Егисто От, който помагал на ФСБ да следи нежелани от режима на Путин хора в Европа е почнал да разкрива шпионската мрежа на Москва на Стария континент. От към този момент е предал и листата с лицата, които е предложил да бъдат премахнати от съветските служби. Всички те са съперници на властта в Русия. Това е следващият епизод от свадите с някогашния шеф на Wirecard Ян Маршалек, който се укрива в Русия, защитаван от службите на Кремъл. Това написа съветското издание Медуза.
Егисто От е имал връзки и с съветски шпиони, настоящи интензивно на Балканите и изключително в България. Смята се, че нашето контраразузнаване е било предизвестено от партньорски служби, само че дали се подхванати съответни ограничения и какви – не е ясно.
Според източници на Фрог нюз в българските правоохранителни органи Егисто От и неговия наставник Ян Марсалек са имали контакти с предстоятеля на Руската черква в България Васиан Змеев, който беше изпъден от страната поради обвинявания в шпионаж през септември 2023 година  Когато се върна в Москва Змеев даде изявление за държавната телевизия " Россия 24 ", в което упрекна българските управляващи, че се държали " безразсъдно, жестоко и унизително " и не са показали никакви обстоятелства, които да потвърдят обвиняванията против него и другите двама духовници, изгонени с него. Истината е, че в нашите служби има задоволително данни и обстоятелства, които уличават съветските свещеници в шпионска активност. Защо обаче тези неща се премълчават е много подозрително, настояват източниците ни.
Преди дни австрийската полиция задържа Егисто От, някогашен чиновник на Федералната работа за сигурност и противопоставяне на терора на Австрия. От към този момент бе осветлен от журналистически следствия, отдадени на Ян Марсалек, някогашен основен действен шеф на финансовия стартъп Wirecard, който е обвинен в присъединяване в интервенции на съветските разследващи служби. От заповедта за арест, с която английското издание Financial Times разполага, се научават детайлности за това каква информация От е предоставял на Марсалек и съветските служби.
Ян Марсалек е австрийски жител, който работи за немската финтех компания Wirecard от 2000 година Той се издига до поста основен изпълнителен шеф, а самата Wirecard се трансформира в една от най-успешните започващи компании в Германия. В един миг обаче се оказва, че от сметките й липсват съвсем 2 милиарда $. Wirecard банкрутира през 2020 година Нейният основен шеф Маркус Браун беше задържан, а Марсалек беше разгласен за търсене по обвинявания в машинация. Марсалек, както се разбра по-късно е бил трансфериран по специфичен канал в Русия. Там той е получил няколко пакета с документи на разнообразни имена. Някои медии допускат, че е прикрит някъде, само че съществува и версия, че руснаците са го ликвидирали, с цел да не проговори за връзките си с Москва.
Журналистите разкриха също и околните връзки на Марсалек с представители на съветските разследващи служби. По тяхна поръчка той закупил циментов цех, през който се изпират мръсни съветски милиони. Придобил е също Частна военна компания - ЧВК – която работи нелегално в Либия.
Връзките на Марсалек с разследващите служби не свършват дотук. Във Англия той е считан за координатор на групата от петима български жители, които в продължение на няколко години са следили хора, посочени от Москва в Европа. Помощ при събирането на информация са оказвали някогашни чиновници на австрийските служби Мартин Вайс и Егисто От. Ръководил ги Марсалек. Именно От открива домашния адрес на живеещия във Виена проверяващ български публицист и другар на съветския опозиционер Алексей Навални - Христо Грозев. Информацията е предадена незабавно на Москва.
Грозев освен е наблюдаван, само че са откраднати преносимия компютър и флашките му. В интервенцията взе участие и самият От.
За активността на шпионската група забележителна информация е добита от английското контраразузнаване MI5. Така стават известни детайлности към интервенцията против Христо Грозев.
През 2020 година Грозев взе участие в взаимно следствие на The Insider и Bellingcat за отравянето на Алексей Навални от чиновници на ФСБ. След като следствието беше оповестено, От получава задачата от съветските служби да открие адреса на Грозев и да направи фотоси на постройката, в която се намира апартаментът му.
Според Financial Times Марсалек е употребявал получената информация, с цел да координира работата на група сътрудници на ФСБ, наричащи себе си „ тюлени “. Именно тази група влиза в жилището на Грозев и открадва преносим компютър и флашки от него. През 2023 година разследващите служби на Австрия и Англия предизвестяват, че Русия готви нападение против Грозев. В тази връзка той напуща Виена.
От последните разкрития излиза наяве, че От е помагал на Марсалек да достави откраднатия конфиденциален преносим компютър SINA в Москва. Този компютър, който Financial Times съпоставя с именитата немска Enigma, е оборудван с модерни криптографски принадлежности и се употребява от западните управляващи за предаване на класифицирана информация.
От също по този начин е предал на съветските разследващи служби данни от телефоните на трима високопоставени членове на австрийското министерство на вътрешните работи.
Много значима задача, предоставена от Москва на Егисто От е да „ разчиства “ след осъществени покушения. В съветската ФСБ го наричали „ нашият чистач “ в Европа. Колко пъти От е правил тази работа към момента се обяснява.
Той е съставил и лист с най-активните съветски дисиденти, къде живеят и с каква активност се занимават.
Очаква се разкритията на проговорилия От да обиден съветски шпионски мрежи в Италия, България, Германия, Словакия и други страни, членки на Европейски Съюз и НАТО.
Говорителят на виенската прокуратура Нина Бусек удостовери това пред АПА, откакто " Фалтер " (онлайн) първи заяви за това. Бусек сподели, че От е разследван от прокуратурата във Виена за корист със служебно състояние и скрито разузнаване в ущърб на Австрия.
Първоначално От е отричал обвиняванията против него. След това обаче почнал да сътрудничи на прокуратурата, с цел да облекчи ситуацията си.
Чуждестранните партньорски служби са алармирали австрийската BVT, която към този момент е сменена от Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване (DSN) през декември 2021 г за От. Той е бил засечен от американците в Турция, където е осъществявал контакт с съветските секрети служби. Предполага се, че оттова той е комуникирал и с съветски шпиони, намиращи се по това време на територията на България. С тях е уточнявал връзките на Христо Грозев с негови сътрудници и познати в София.
Началник на От в BVT по това време е Мартин Вайс, за който се допуска, че е в Дубай и който локалната власт твърди, че не знае къде тъкмо се укрива. Има издадена интернационална заповед за арест на Вайс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР