Арестът предизвика вълна от насилие преди посещението на американския президент

...
Арестът предизвика вълна от насилие преди посещението на американския президент
Коментари Харесай

Безредици в Мексико след ареста на ”Ел Чапо” младши frognews.bg

Арестът провокира вълна от принуждение преди визитата на американския президент Джо Байдън, което е планувано за идната седмица. Той би трябвало да вземе присъединяване в срещата на върха на северноамериканските водачи в Мексико Сити.

Съединените щати предложиха премия от 5 милиона $ за информация, водеща до ареста или осъждането на Овидио. 

Информацията за залавянето на сина на " Ел Чапо " бе доказана от министъра на защитата Луис Кресенсио Сандовал. По думите му Овидио е бил арестуван в столицата Мексико Сити.

Не е ясно дали Овидио ще бъде екстрадиран в Съединените щати като татко си, който излежава доживотна присъда.

Бунтовете са най-вече в град Кулиакан в северния щат Синалоа, дом на мощния едноименен наркокартел, който " Ел Чапо " оглавяваше, преди изгонването му в Съединени американски щати през 2017 г.  

Общо 12 конфликта са се случили със силите за сигурност по информация на губернатора на щата Рубен Роча. Имало е 25 грабежа, а 250 транспортни средства са били подпалени.

Неуспешна интервенция за задържане на Овидио през 2019 година приключи с оскърбление за държавното управление на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, откакто карцерът провокира вълна от принуждение, която принуди управляващите да затворят учебните заведения и летищата на Кулиакан.

По това време Овидио, който се трансформира в основна фигура в картела след арестуването на татко му, бързо беше освободен, с цел да постави завършек на насилственото отмъщение от своя картел.

Летището на града беше обхванато от насилието, като мексиканската самолетна компания Aeromexico (AEROMEX.MX) сподели, че един от нейните самолети е бил ударен от пукотевица преди плануван полет до Мексико Сити. Никой не е потърпевш.

Самолет на мексиканските военновъздушни сили също е бил обстрелян, заяви федералната авиационна организация, добавяйки, че летището в Кулиакан, както и в градовете Масатлан ​​и Лос Мочис в региона на Синалоа, ще останат затворени, до момента в който не бъде обезпечена сигурността.

Картелът е една от най-мощните организации за трафик на опиати в света.

War has broken out between Mexican Defense Forces and the Sinaloa Cartel in Culiacan in response to the arrest of El Chapo’s son.

More footage will be added in the thread below as it emerges.
— Libertarian Party Mises Caucus (@LPMisesCaucus)

Quema de vehículos, balaceras y bloqueos, así se vive la situación en Culiacán,, tras la detención de, uno de los principales productores y distribuidores de fentanilo y uno de los líderes del Cártel de Sinaloa. El gobierno pide a ciudadanos no salir.
— SieteDíasOaxaca (@sietediasoaxaca)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР