Арарут /Marantha arundinacea/ представлява многогодишно растение, чиито корени се използват

...
Арарут /Marantha arundinacea/ представлява многогодишно растение, чиито корени се използват
Коментари Харесай

Арарут

Арарут /Marantha arundinacea/ съставлява многогодишно растение, чиито корени се употребяват за храна, като сгъстител и като добавка в разнообразни медикаменти. Арарутът произлиза от тропиците на Южна Америка.

Има дълга история на развъждане от локалните хора, които са развили натоварен развой на обработка за добиване на използваемото нишесте от корените. Те се измиват, остъргват, накисват и намачкват, най-после се прекарват през решето и изсушават.

Когато европейците попадат за първи път на арарут, виждат по какъв начин индианците слагат доста висока стойност на корена като храна.

В наши дни корените от арарут се изсушават фабрично, с цел да се получи прахуляк, който намира приложение във фармацевтиката и кулинарията. Много наподобява на царевичното нишесте.

Състав на арарут

Арарут е богат на витамин А, витамини от В-групата, фолиева киселина. От минералите доста добре са показани калций, манган, калий. Количествата протеин и диетични фибри също са доста положителни.

Избор и предпазване на арарут

Арарут се среща най-вече под формата на нишесте. Може да се открие в профилираните магазини или онлайн, като цената за 50 г е към 3 лева Съхранявайте на изсъхнало и ветровито място.

Готвене с арарут

Нишестето от арарут се употребява най-вече за втвърдяване на сосове, заряд за сладкиши и разнообразни сладкарски произведения.

Подобно на тапиоката и царевичното нишесте, арарутът е доста прочут и подобаващ сгъстител, който обаче към момента не се радва на необятна известност в нашата страна.

Царевичното нишесте е извънредно уместно за втвърдяване на сосове на млечна основа, до момента в който арарутът е по-подходящ за втвърдяване на по-кисели течности. За разлика от царевичното нишесте, арарут няма никаква миризма и не придава усет на скорбяла в ястията.

 Сосове

Друга значима причина, заради която арарут се употребява в рецептите, е, че той е извънредно елементарно смилаем. Освен като сгъстител, арарутът може да се употребява и като сурогат на част от брашното в разнообразни сладки и соленки.

Ако желаете да замразите ядене, най-добре използвайте арарут като сгъстител. Арарутът е подобаващ сгъстител за доста ястия, тъй като няма да промени усета им.

С арарут се работи по-лесно на ниски температури, толерира киселинните съставки, както и по-продължителното готвене.

За да го употребявате като сгъстител, смесете арарут с равно количество вода, а по-късно разбийте кашата в топла течност за към 30 секунди. Една супена лъжица сгъстява една чаша течност.

Ползи от арарут

Най-голямото преимущество на арарут е, че е елементарно смилаем. От друга страна, корените на арарута се употребяват като доста ефикасен лек против диария поради високото наличие на нишесте в тях.

Корените от арарут оказват помощ при стомашно-чревни нарушавания, прахът може да се ползва и върху кожата за усмиряване на мъчителна, раздразнена или възпалена лигавица.

Мекият усет на арарут го прави подобаващ в спазването на неутрални диети. Наистина нишестето не е доста питателна храна, само че доста хора споделят, че оказва помощ за усмиряване на нервиран корем.

Благодарение на съдържащите се в арарут витамини и скъпи минерални субстанции, той намира справедливо място в здравословното хранене. Предимствата на арарута пред царевичното нишесте са безспорни.

Единственият минус е, че е малко по-скъп спрямо царевичното нишесте и в това време не може да се употребява като сгъстител за млечни сосове, тъй като скапва усета им и ги прави по-мазни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР