Априлската епопея не е само текст от историята, а послание

...
Априлската епопея не е само текст от историята, а послание
Коментари Харесай

Йотова: Днес битката е отново за свобода

„ Априлската епопея не е единствено текст от историята, а обръщение за бъдещето. Преди 145 години битката беше против робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална еднаквост, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес още веднъж борбата е за държавност, за мощни и работещи в полза на българския народ институции. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Клисура на тържественото отбелязване на 145 години от Априлското въстание. „ Битката през днешния ден е за правдивост и пълноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш страна с правила и правда и да пазиш нейната чест “, посочи Илияна Йотова.

„ Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за скъпия урок по родолюбие, памет и достолепие “, съобщи вицепрезидентът, която следи обичайна възстановка на паметни моменти от Априлската епопея. Илияна Йотова благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната българска история и да порастват с изконните български добродетели. „ Тези добродетели не са отживялост, тъй като както апостоли и народ жадуваха свободна, самостоятелна и съвременна България, по този начин и през днешния ден българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който взема решение бъднините “, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова съобщи, че Клисура се трансформира в пепелище, само че не почина, тъй като пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята независимост. „ Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението “, уточни вицепрезидентът.

„ Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, тъй като всички дружно ще го съградим “, уверена е Илияна Йотова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР