Апокалипсис с пенсиите се задава за всеки втори работещ българин.

...
Апокалипсис с пенсиите се задава за всеки втори работещ българин.
Коментари Харесай

Безпрецедентен апокалипсис с пенсиите се задава. Засяга всеки втори българин

Апокалипсис с пенсиите се задава за всеки втори работещ българин. Той ще получава минимална пенсия. Причината за това са ниските приходи, върху които заплащат осигуровки. Над 1,56 млн. души, или над половината от работещите българи, за цялата 2022 година имат публични приходи в размер под 9266,67 лева, оповестява „ Труд ”.
Средно на месец половината нашенци са изкарали под 772 лева Това демонстрират данни на Национална агенция за приходите от подадените годишни данъчни заявления и от данните, които подават работодатели за наетите от тях хора. В тези данни влизат всички приходи от заплати, наеми, цивилен контракти, възнаграждения и т. н., само че не влизат получените от хората дивиденти от притежаваните от тях компании.В тази група на хората с доста ниски приходи влизат тези на минимална заплата, която през по-голямата част на предходната година беше 710 лева, сезонните служащи, които са изкарали някакви пари единствено през няколко месеца от годината, наети на повърхностен работен ден, както и такива, които са работили единствено част от годината, тъй като да вземем за пример са се пенсионирали, родили са дете или са били уволнени. Част от хората, които публично са изкарали под 9266,67 лева за цяла година евентуално са в сивата стопанска система и действително получават по-високи приходи, които не са оповестени пред Национална агенция за приходите.
Ниските приходи са измежду главните аргументи за ниските пенсии в страната. Всички хора, които публично получават приблизително под 772 лева на месец (без да броим излезлите в пенсия и родилите дете), не могат да разчитат пенсията им да е доста по-висока от минималната. В резултат за близо половината от работещите хора занапред е ясно, че ще получават близка до минималната пенсия. При състояние, че над половината от хората, които работят, получават толкоз ниски публични приходи, няма по какъв начин приходите в бюджета да са задоволителни за погашение на високи пенсии.
След хората с най-ниски приходи, максимален е броят на тези, които за година изкарват сред 20 хиляди и 40 хиляди лева Средно на месец те изкарват сред 1667 лева и 3333 лева Такива приходи са получили близо 485 хиляди души. Именно те са платили най-вече налози в държавната хазна. През предходната година приходите в бюджета от налог върху приходите са близо 5,2 милиарда лева От тях 1,3 милиарда лева са платени от хората, които изкарват сред 20 хиляди и 40 хиляди лева на година. Хората в групите с по-високи приходи са по-малко на брой и по тази причина общият размер на платените от тях налози е по-малък. А хората с доста ниски приходи са доста, само че поради ниските заплати и плащаните от тях налози са по-малко.
Точно 24 901 души може да се похвалят, че годишният им приход за 2022 година е надхвърлил 133 333 лева Това значи, че приблизително на месец са изкарвали над 11 111 лева Общият брой на хората, които имат някакви приходи от работа през предходната година, е малко над 3 млн. От тях тези с високи приходи над 11 111 лева приблизително на месец имат доста дребен дял от 0,8%.
През предходната година нараства броят на хората, които изкарват над 13 333 лева на година, т.е. приблизително над 1111 лева на месец. А броят на хората с по-ниски приходи понижава. Това удостоверява наклонността, че приходите в страната нарастват. Но максимален растеж има при хората с най-високи приходи. Хората с месечни приходи сред 5555 лева и 11 111 лева са се нараснали с 28,7% и от 47 хиляди души през 2021 година са надминали 60,5 хиляди души през 2022 година Хората с междинни приходи на месец над 11 111 лева са нарастнали с 28,3%. Докато нарастването на броя на хората с приходи сред 1111 лева и 1667 лева на месец е единствено с 6,8 на 100.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР