Апетитна нощ“, това пожелава всяка вечер героинята на Богдана Трифонова

...
Апетитна нощ“, това пожелава всяка вечер героинята на Богдана Трифонова
Коментари Харесай

„Апетит“ за живот от две пораснали момичета

„ Апетитна нощ “, това пожелава всяка вечер героинята на Богдана Трифонова (която всяка заран ни буди с гласа си в по БГ радио). И тя е радиоводеща, само че на вечерно кулинарно предаване, в което приказва за всичко друго, само че не и за храна. Иска да дава препоръки тя. Нищо друго не желае да прави.

„ Хората желаят да им сервират препоръки “, споделя още при започване на пиесата, тъй като има вяра, че постоянно търсим храна, когато сме гладни за нещо ново, за нова обич или за ново прекарване. Неподозираща какво ще й се случи, тя търси действителността оттатък звука от позвъняването, търси гладните и ненаситните, жадните за страсти – най-често девойки, които стоят в среднощ сами пред един отворен ледник, търсейки в светлината му избавление, бягство. И го намират в гласа от радиото, подготвен да дава препоръки, да избавя, да потиска този безумен апетит – за живот, за. Самата водеща като че ли търси своя „ вкус “ измежду гласовете и е подготвена даже да готви в ефир, в случай че успее да трансформира съставките на храната в препоръки. И да ги сервира, на огромни порции. Представяйки се за жена с съвършени форми.

Докато... Докато в студиото не нахлува героинята на Здрава Каменова. Разярена стопанка в бяла булчинска рокля и пантофи, послушала е съветите (не, не кулинарните) на радиоводещата и е изгубила. Всичко е изгубила и желае реванш. Иска да върне тези препоръки и да си върне живота, даже и да е бил измамлив.

Защото да ти се разпадне светът на 40 – по никакъв начин не е занимателно. Нищо, че Богдана и Здрава насищат този разпад с необикновено възприятие за комизъм. Да се смеем до сълзи. В шумните и нелепи разногласия двете девойки страдат за изгубеното благополучие, за неслучилата се обич и за мъжа фантазия, който съществува единствено на хартия, някъде там. И се опасяват – да останат със себе си, с гласа си, с несъвършенствата си, с неуспехите си, да скъсат хартията, да изключaт звука.

„ На 20 можем да бъдем нещастни, тогава е сантиментално. Но на 40 не е “, чуваме някъде на финала на пиесата. Защото 40 не са новите 20. И от време на време са мъчителни, изключително когато би трябвало да започнеш на чисто. Но могат да бъдат и най-прекрасното начало. Новите 40, в които романтичността на 20-те не липсва, тъй като е осъзната, по-хубава и по-апетитна. E, aпетитна нощ, девойки!  

  е авторски спектакъл от Здрава Каменова и Мариана Събева. Режисьор е Благой Бойчев, а художник – Анна Янакиева.


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР