Апетитът не е фиксирана величина. Той се променя през целия

...
Апетитът не е фиксирана величина. Той се променя през целия
Коментари Харесай

Как възрастта влияние върху хранителните ни навици?


Апетитът не е закрепена големина. Той се трансформира през целия ни живот. А по-доброто схващане на обособените етапи на възрастта, може да ни помогне в създаването на нови способи за справяне с недохранването и несъразмерната консумация , настояват експертите.

Това са седемте съществени стадия, през които човек минава:

Първото десетилетие, 0-10г.
В ранното детство тялото минава през бърз напредък и хранителното държание, построено в този етап на живот, може да продължи до зрелост. Страхът от избрани храни може да способства в битката с храненето на родителите на дребни деца, само че това не би трябвало да лишава децата от потребни

храни, като зеленчуците. Освен това, децата би трябвало да имат прочут надзор, изключително във връзка с размера на порцията. Принуждаването от родителите да изяжда всичко може да докара до загуба на способността им да следват личния си вкус. Има възходящи апели към държавните управления за отбрана на дребните деца от рекламирането на нездравословна храна - освен по малкия екран, само че и в приложенията, обществените мрежи и блоговете - защото тези реклами усилват желанието за консумация на нездравословна храна, което може да способства за наднорменото тегло на децата.

Второто десетилетие, 10-20г.
Нарастването на апетита и растежа, задвижвани от хормоните, алармират за началото на пубертета. Оформянето на питателните привички през този сериозен интервал, образува избора на метод на живот в по-късните години. Това значи, че питателните избори, които подрастващите вършат, са неразривно свързани със здравето на бъдещите генерации, на които по-късно ще станат родители. За страдание, без упътване, младежите могат да придобият хранителни желания, свързани с нездравословни последствия. Младите дами са по-склонни да страдат от хранителни отклонения, в сравнение с младите мъже, заради тяхната репродуктивна биология.

Третото десетилетие, 20-30г.
Като млади възрастни, измененията в метода ни на живот - като вървене в университет, фамилният живот или съжителството с сътрудник, както и родителството, могат да покачат риска от наддаване на тегло. След като се натрупат, телесните мазнини се редуцират мъчно. Тялото изпраща мощни сигнали за вкус, когато консумираме по-малко от енергийните си потребности. Сигналите за попречване на преяждането, обаче, са по-слаби, което може да докара до прекалено ползване. Има доста физиологични и психически фактори, които вършат консумирането на здравословна храна по-трудно с течение на времето. Стресът, който претърпяваме през 20-те и 30-те си години, подкрепя потреблението на нездравословни храни.

Четвъртото десетилетие, 30-40

Трудовият ни живот на възрастен води до други провокации, като справяне със задъхването и последствията от напрежението, поради които се демонстрира смяна в апетита и питателните привички при 80% от популацията, отмерено разпределени сред тези, които усилват и тези, които губят апетита си. Други личностни черти, като перфекционизъм, също могат да играят роля за хранителното държание. Структурирането в работната среда за понижаване на проблематичните модели на хранене е предизвикателство. Работодателите би трябвало да се стремят да субсидират и предизвикват по-полезното хранене за продуктивна и здравословна работна ръка, дружно с методите за ръководство на напрежението и стресови обстановки.

Свързани публикации.. Хранене и аюрведа 0 Най-честите аргументи да ни се гади след хранене 0 Режим на хранене при висок холестерол и триглицериди 0

Петото

десетилетие, 40-50

Има доста доказателства, които демонстрират, че строгите диети са главен фактор, способствуващ за неприятното здраве. Световната здравна организация акцентира тютюнопушенето, нездравословния метод на хранене, физическото безучастие и проблемите с алкохола като главно влияние върху здравето и смъртността. Между 40-50-годишна възраст възрастните би трябвало да трансформират държанието си, защото признаците на болесттите постоянно са невидими - да вземем за пример високото кръвно налягане или равнищата на холестерола.

Шестото десетилетие, 50-60 години
След 50-годишна възраст започваме да страдаме от постепенна загуба на мускулна маса, сред 0,5-1% на година. Това се назовава саркопения, понижава се физическата интензивност, употребява се прекомерно малко протеин и менопаузата при дамите

форсира това

понижаване на мускулна

маса. Здравословното разнообразно хранене и физическата интензивност са значими за последствията от застаряването.

Богатата на протеини закуска може да съставлява идеална опция за увеличение на общия банкет на протеини при по-възрастни хора.

Седмото десетилетие, 60-70 години и по-късно
Голямо предизвикателство през днешния ден, в лицето на възходящата дълготрайност на живота, е да се резервира качеството на живот. В по-късните стадии от живота съответното хранене е още по-важно за поддържане на здравето. Важно е и тъй като старостта води до неприятен вкус и липса на подобен, което провокира неволна загуба на тегло и по-голяма уязвимост. Храната е не просто гориво, а обществено и културно прекарване. Затова би трябвало да се стремим да ѝ се любуваме и да извличаме позитивните резултати, които има за здравето ни.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР