Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик от Пловдив,

...
Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик от Пловдив,
Коментари Харесай

Апелативният спецсъд остави на свобода ученика, обвинен в тероризъм

Апелативният профилиран съд отхвърли да задържи 16-годишния възпитаник от Пловдив, който беше арестуван в средата на предходната седмица по съмнение за подготвян терористичен акт.
Магистратите потвърдиха решението на миналата правосъдна инстанция момчето да остане под надзора на контрольор от детска педагогическа стая.
Oсновният претекст е, че детето би трябвало да продължи да върви на учебно заведение и да остане в естествената си среда. По-рано през днешния ден от прокуратурата обявиха пред медиите, че упорстват детето да бъде оставено за непрекъснато в ареста.
Според представителя на спецпрокуратурата Сийка Милева най-адекватната мярка за неотклонение за младежът сега е "задържане под стража ", защото продължавало да има сериозна заплаха за огромен брой български жители.
"Намерени са взривни субстанции и устройства по размер и брой, несъпоставими с нито един различен проблем в българската история " сподели Милева и добави, че проверяващите са намерили "сериозни връзки, съдържащи информация, че момчето е подготвял терористичен акт, в това число видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази тенденция ".
Говорителят на прокуратурата посочи съдействието, което са оказали родителите на момчето по случая, само че акцентира, че сигналът за радикализация не е подаден от тях. "Тези взривни субстанции, с извънредно огромен размер даже за Европа, са изненада и за самите тях ", сподели Милева. Ето за какво от обвиняването са на мнение, че ученикът би трябвало да бъде изолиран в профилирана среда, в която с него да работят психолози и психиатри.
Решението на съда е дефинитивно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР