Апелативният съд в Бургас отказа да измени мярката за неотклонение

...
Апелативният съд в Бургас отказа да измени мярката за неотклонение
Коментари Харесай

Втори съд потвърди ареста на мъжа, причинил смъртта на студент при гонка и умишлен сблъсък

Апелативният съд в Бургас отхвърли да промени мярката за неотклонение на 26-годишния Хюсеин Хюсменов, който аргументи съзнателно гибелта на 19-годишния студент Петър Досев след гонка и злополука в сливенското село Крушаре.
Още по темата
Хюсменов е обвинен за това, че на 21 ноември при ръководство на лек автомобил " Мерцедес " е нарушил разпоредбите за движене по пътищата, като е управлявал в обитаемо място със скорост, превишаваща позволената от 50 км/час и като е нарушил задължението си да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго транспортно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то понижи скоростта или спре внезапно. Така съзнателно е предизвикал гибелта на студента Петър.

Преди дни Окръжният съд в Сливен наложи най-тежката мярка за неотклонение на обвинения, само че той апелира пред по-горната инстанция.

В правосъдно съвещание бранителите на 26-годишния Хюсеин пледираха за по-лека мярка за неотклонение, защото осъщественото от него не било съзнателно, а по несъобразителност. Самият обвинен помоли магистратите за " домакински арест ".

Апелативният съд обаче счете, че решението на първата инстанция е вярно. Безспорно е по делото, че сред двата автомобила е имало прикосновение, преди настъпването на ПТП.

Представените в правосъдното съвещание пред въззивния съд доказателства - протоколи за разпити на очевидци не трансформират фактическата конюнктура. Относно втората причина за задържане под стража - заплахата лицето да се укрие или да извърши закононарушение, апелативните съдии одобряват и извода, че на стадия от воденото следствие съществува заплаха от укриване или осъществяване на ново закононарушение от страна обвииняемия.

Съдът акцентира, че разследваното закононарушение е с висока степен на социална заплаха, плануваното наказване е от 10 до 20 години отнемане от независимост, което може да е претекст за опит за укриване от проверяващите органи.

Необремененото правосъдно минало и непрекъснатия адрес на Хюсеин Хюсменов са безспорни, само че не могат да се опълчват на тежестта на инкриминираното действие и събитията, водещи до извод за заплаха от укриване, показват апелативните съдии.

Разследването е в напълно начален стадий, следва осъществяването на голям брой следствени дейности. Към момента взетата мярка за неотклонение " задържане под стража " е съобразена е със закона и доказателствата.

Решението на Бургаския апелативен съд е дефинитивно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР