Апелативният съд отказа да облекчи мерките за неотклонение на двама

...
Апелативният съд отказа да облекчи мерките за неотклонение на двама
Коментари Харесай

Оставиха зад решетките Митко и Ангел, пребили и ограбили мъж на улицата във Варна

 Апелативният съд отхвърли да облекчи ограниченията за неотклонение на двама обвинени за обир и ги остави в ареста, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Престъплението е осъществено с приложимост на мощ във Варна на 21 ноември. Привлечени към наказателна отговорност са трима души, които съгласно обвиняването решили да откраднат нещо. Призори видели човек да тегли пари от банкомат. Проследили го и откакто преодолели съпротивата, му лишили изтеглените 400 лева На потърпевшия е породена телесна щета. Окръжният съд предходната седмица постанови задържането под стража на Митко И., Ангел И. и Георги И. Първите двама апелираха пред въззивната инстанция.

Апелативната прокуратура приема за уместен ареста на обвинените. Митко И. е направил признания и спомага на проверяващите, само че поради комплицирания темперамент на действието, осъществено в съучастничество, обективната истина може да е друга от неговите изказвания, смята представителят на държавното обвиняване. Защитата посочи чистото правосъдно минало и съдействието на органите на досъдебното произвеждане в интерес на настояването за установяване на домакински арест или подписка.

Адвокатът на Ангел изрази мнение, че събраните доказателства не разрешават да се обоснове догатката, че той е направил действието. Случилото се било случай и арестуваният работил под въздействие на непозната воля. Представителят на Апелативната прокуратура изведе заплахата обвинения да извърши закононарушение от миналата му съдимост.

Съставът на Апелативния съд откри жалбите на двамата за неоснователни. Въпреки началния стадий от следствието, е основателно подозрението за касателство на Митко И. към действието. Той е бил трудово зает и не е осъждан. Затова съдът не вижда действителна заплаха да извърши закононарушение. Но защото няма непрекъснато местоживеене и обитава на разнообразни адреси, може да се укрие. Наличието на обосновано съмнение за авторството и на риск от укриване са задоволителни учредения за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение.

По отношение на 20-годишния Ангел И. също може да се изведе изискваното от закона обосновано съмнение за съпричастност. Съдът не споделя тезата на отбраната, че доказателствата не сочат заплаха от укриване. Напротив, тя е действителна, а не хипотетична. Извежда се точно от правосъдното минало на обвинения. Той е наказан от Районния съд във Варна за 3 обири, осъществени единствено в границите на седмица. Присъдата е влезнала в действие на 17 октомври тази година и актуалното действие е осъществено при започване на постановения изпитателен период. Този факт е задоволително индикативен за съществуването на действителна заплаха при по-лека мярка Ангел да се укрие.

С тези причини Апелативният съд остави без почитание жалбите на Ангел И. и Митко И. - обвинени за обир, съпроводен със мощ и осъществен в съучастничество.

Определенията не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР