Апелативният прокурор на София Радослав Димов, който в началото на

...
Апелативният прокурор на София Радослав Димов, който в началото на
Коментари Харесай

Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов

Апелативният прокурор на София Радослав Димов, който при започване на седмицата напусна освен управителната позиция в държавното обвиняване, а и в правосъдната система, гасне от скоропостижен рак на панкреаса. Предстои заминаването му за Германия, където ще се подложи на скъпоструваща терапия в частна болница. Запознати разкриват, че Димов е разпродал съвсем цялото си имущество и е взел заеми от родственици, с цел да съумее да събере нужните му над 250 000 евро за лекуването зад граница.

 

В началото на седмицата прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет гласоподава с единогласие подадената дни по-рано оставка на Радослав Димов и го отличи със златна значка за „ проявен висок професионализъм, безупречно осъществяване на служебните отговорности и високи нравствени качества “. Доскорошният шеф на Апелативната прокуратура на София не участва на гласуването на оставката му, а негови близки издадоха, че Димов не може да се държи на краката си в резултат на бързо корозивната го подла болест.

 

Диагнозата рак панкреаса е била сложена на Радослав Димов в средата на януари след проучвания във Военна болница, а здравословното положение на магистрата внезапно се е влошило месец по-късно, откакто неговото име беше обвързано без каквито и да е било доказателства като част от групата за въздействие в правосъдната система на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

 

Дни след изтезанието на Нотариуса гръцкият предприемач Анастасиос Дикос, наблюдаващ вложенията на корабния магнат Джон Кустас в България, упрекна Радослав Димов, че е взел участие в рекетьорска скица и е тормозил посредством закани за покачване на обвинявания притежателите на комерсиалния център „ Ринг мол “. Според думите на Анастасиос Дикос неговият юрист Александър Червеняков е бил офериран от апелативния прокурор Радослав Димов по телефона да се срещнат, с цел да решат казуса на гърците с държавното обвиняване.

 

Набеденият като част от бандата на Мартин Нотариуса началник на Софийската апелативна прокуратура самичък изиска да бъде изслушан на изключително съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и се ожали, че е жертва на гнусна клюка, която почерня дребното му оставащо време живот. „ Искам да изчистя името си приживе, тъй като не ми остава доста време “, разгласи по време на чуването Радослав Димов.

 

Не съм приказвал, нито пък съм отправял закани, нито напън върху гръцките предприемачи. Те ме набеждават в рекет и поради това желаех Софийската градска прокуратура да се сезира и да извърши инспекция, тъй като надали не се твърди, че магистрат прави незаконни действия. Като прокурор в никакъв случай не съм се занимавал с преписки и инспекции, свързани с бизнеса на гръцки компании, до мен дори не е достигала информация за гражданско-правния спор, който се води за парцел “, разяснява Радослав Димов. В прочувствената си тирада набеденият за човек на Мартин Нотариуса магистрат се закле, че даже не е виждал с очите си Божанов. За неговото битие въпреки всичко знаел от жалбата на арбитър Владислава Цариградска и от медийни изявления, които го сочели като един от босовете на имотната мафия в София. По време на чуването пред Прокурорската гилдия Радослав Димов позволи, че името му съзнателно е вкарано в обращение като част от групата на Мартин Божанов от юрист Александър Червеняков, с който се срещнал преди години в почивната база на прокуратурата в Бяла, само че не поддържал другарски връзки с него.

 

„ Някой използва името на магистрат, с цел да се показа какъв брой е популярен и какви връзки има. Така се злоупотребява с името на прокурор. Вероятно за това става въпрос. Има всевъзможни адвокати и сътрудници. Чрез името ми са желали да извлекат някакви изгоди за себе си “, допусна шефът на Софийската апелативна прокуратура.

 

Въпреки, че доказателства за другарство и протичаща през годините връзка сред Радослав Симов и Мартин Нотариуса не бяха показани, името на висшия магистрат бе упоменато и в отчета, показан на депутатите от краткотрайната парламентарна комисия, която трябваше да обясни всички обстоятелства и условия за нерегламентираното въздействие в правосъдната система на групата на Божанов.

 

„ Състоянието на Радослав Димов внезапно се утежни след недоказаните обвинявания, че рекетира предприемачи взаимно с Мартин Нотариуса. Стресът, напрежението, безпомощността и нанесената му обществена клюка без опция да я опровергае, безусловно сринаха съпротивителните сили и имунната система на Радослав Димов. Той отслабна с над 15 кг. единствено за месец, лицето му закупи сиво-кафеникав цвят, а умората от заболяването го прикова към леглото “, споделя другар на досегашния началник на Софийската апелативна прокуратура.

 

Радослав Димов беше определен за апелативен прокурор на София през септември 2019 година, а преди този момент оглавяваше Софийската районна прокуратура. Той дълго време беше считан за доближен до предварително освободения предходната пролет основен прокурор Иван Гешев, както и до скандалния някогашен шеф на столичното разследване Петьо Петров – Еврото, също нашумял като рекетьор на правосъдната система след аферата „ Осемте джуджета “.

Димов признава, че преди време постоянно е посещавал закрития към този момент ресторант „ Осемте джуджета “ поради положителната му кухня, само че гневно отхвърля подмятанията, че е част от репресивната машина на Пепи Еврото.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР