Апелативен съд – Бургас потвърди взета първоначална мярка за неотклонение

...
Апелативен съд – Бургас потвърди взета първоначална мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Оставиха зад решетките Ахмед, който уби полицай на пътя

Апелативен съд – Бургас удостовери взета първична мярка за неотклонение “задържане под стража “ на Ахмед А. за породена злополука със умрял полицейски чиновник.

Инцидентът е от 26.09.2022 година към 19,40 часа, в сектора сред гр. Стралджа и с. Маленово, Ямболска област. Обвиняемият е управлявал лек автомобил " Форд Екскорт ", нарушил е разпоредбите за придвижване по пътищата, с което е предизвикал по несъобразителност гибелта на Г. Т., като действието е осъществено в пияно положение.

Въззивната инстанция приема извода на Оценка за съвместимост – Ямбол, че от събраните в досъдебното произвеждане доказателства, може да се направи обосновано съмнение, че е допустимо обвиненият да е предизвикал злополуката, вследствие на която е настъпила гибелта на Г. Т. 

Вътрешното разбиране на съда за доказване на обвиняването се образува в правосъдното произвеждане при решение на делото всъщност, заради това въззивният съд не намира за належащо да разисква прецизността на правната подготовка на повдигнатото обвиняване, както и възможната съпричастност на други участници в придвижването по отношение на настъпилото произшествие (с оглед държанието на всички участници в ПТП при по този начин позиционирания полицейски автомобил върху пътното платно), още повече при отсъствието на нужните за това експертни изводи.

Въззивният състав е взаимен с извода, че съществува действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение. Съдът показва, че не може да се пренебрегне публичната заплаха на осъщественото действие, която в тази ситуация, съгласно описанието му и доказателства досега, е доста висока. Макар и по неволя, действието е било съпроводено с осъзнато, съзнателно нарушение на възбраната за шофиране при съществено повлияване от използвания преди този момент алкохол.  Зад кормилото на автомобила, обвиненият е сложил в заплаха освен себе си, само че и всички останали участници в придвижването и в последна сметка е предизвикал гибелта на един от тези участници, написа в определението на съда. Водачът е имал предходни прегрешения – шофиране без изработен механически обзор на автомобила и ръководство на МПС без застраховка " Гражданска отговорност “.

Разследването е в начална фаза, не може да бъде изключена заплахата, обвиненият да попречи на събирането на доказателствата. Налице е действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение, а доводите за чисто правосъдно минало, трудова и фамилна ангажираност, нужда от грижи за родители и наследник, въззивната инстанция намира, че не биха могли да я преодолеят.

Определението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР