Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи

...
Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи
Коментари Харесай

Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък

Апартаментите и къщите за посетители, които се отдават на туристи посредством електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Фейсбук и други, ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще постанова патентен годишен налог от 25 до 250 лева за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или различен огромен град може да скочи до 750 лева

Новият налог би трябвало да влезе в действие от 2020 година, реши през вчерашния ден бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за локалните налози и такси, бе направена по нормалния циничен метод - в заключителните разпореждания на напълно различен закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), сред първото и второто му четене.

Само преди седмица Народното събрание гласоподава корекция в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване чартърен през интернет се приравни с обичайното настаняване в хотели и в къщи за посетители. Авторите на поправката - депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първичното си желание да наложат категоризация за тези обекти и солени санкции за неналичието на " звезди ". Допълнителното контролиране, както и опитът да се ограничи станалото известно в целия свят прилагане на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна мощно неодобрение от огромна част от туристическия отрасъл. Двамата депутати оповестиха, че се поправят и ще има единствено регистрация. За задачата Министерството на туризма щяло да създаде специфична разпоредба.

Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на жилища за посетители, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че парцелите, които се отдават посредством електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. " Наредбата би трябвало да е оповестена до три месеца, а по-късно стартира да тече тримесечен период, в който всички жилища и къщи за гости трябва да минат през регистрация ”, изясни през вчерашния ден шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Полученият регистрационен номер на всеки апартамент би трябвало да бъде разказан в обявата му в платформата и по този метод ще може да се следи кой съблюдава закона.

При това състояние обаче общините ще могат да стартират да събират патентен налог за този вид места за настаняване най-рано през есента на 2020 година Първата вноска за патента е 31 януари, а идващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР