Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марс

...
Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марс
Коментари Харесай

НАСА регистрира рекорден трус на Марс

Апаратът "ИнСайт " на НАСА записва най-силния трус, регистриран на Марс или която и да било друга планета - с магнитуд 5,0, заяви Юнайтед прес интеренешънъл

Спускаемият уред "ИнСайт " е на Марс от края на 2018 година Той има доста сензитивен сеизмометър, с цел да изследва вътрешността на планетата.

Предишният най-силен трус беше регистриран на Марс предишния август. Той беше с магнитуд 4,2.

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 година, чакаме "големия трус " - сподели Брус Бенерд, основен откривател в Лабораторията за реактивни мотори в Пасадена. - Този трус безспорно ще даде нов взор към планетата. Учени ще проучват данните и ще научават нови неща за Марс с години ".

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните талази се трансформират по способи, които дават опция на сеизмолозите да дефинират дълбочината и състава на тези пластове.

Апаратът "ИнСайт " е от програмата "Дискавъри " (Отритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той към този момент работи с по-малко сила поради естественото запрашване на слънчевите панели. Това може да постави завършек на задачата тази година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави проучвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт " направи голям брой невероятни фотоси и открития. През април 2019 година апаратът записва за първи път трус на Червената планета.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР