Анюта Качева получи изключително престижна награда – Орден за заслуги

...
Анюта Качева получи изключително престижна награда – Орден за заслуги
Коментари Харесай

Анюта Качева с Орден за заслуги към Кралство Норвегия

Анюта Качева получи извънредно влиятелна премия – Орден за заслуги към Кралство Норвегия за показване на актуалната литература, норвежкия език и просвета у нас. Този медал за заслуги е основан от крал Олаф V през 1985 година. Той се присъжда на чужденци, норвежки жители, живеещи в чужбина, дипломати, държавни чиновници, почетни консули на Норвегия – за изключителна работа в полза на страната. 

Анюта Качева е обвързвана надълбоко с Българското национално радио от 1986 година – първо като водещ в стратегия " Христо Ботев ", след това е шеф на програмата, след това е член на Управителния съвет. Тя позната и известна като публицист.

Но още по-известна е като преводач от трите езика – норвежки, шведски и датски. И ги е изучавала на място – приключила е скандинавска лингвистика в Университета в Осло през 1976 година Превела е повече от 30 заглавия – някои от най-хубавите романи, излизали през последните години, а през 2007 година Съюзът на българските преводачи я награди за превода ѝ на  " Кръвни братя "  от Ингвар Амбьорнсен. Почитателите на Бергман, които имат усложнения с шведския, също би трябвало да са ѝ признателни за филмовите ѝ преводи.

Анюта Качева държа специфична тирада при връчването на ордена:

" Имам изключителната част да съм дипломат на литературата, превеждайки от норвежки на български. Това човешко откритие – литературата, става общочовешко точно с помощта на преводачите. Мисля, че писателите и преводачите са най-демократичния инструмент на човешката цивилизация. Норвегия в действителност е " страна, в която човек като се изключи че може да има вяра на Бог, може да има вяра и на хората ". Аз съм извънредно благополучен човек, тъй като имах опцията да се срещна с невероятни норвежци, които по-късно станаха мои другари и които ме накараха да се усещам една от тях. Благодаря на норвежкия език, който разкри хубостта на моя език и ме накара да схвана какъв брой бездънен е българският език. Благодаря и на хората, които повярваха в мен и ме поддържаха със своите рекомендации за номинацията. Анюта Качева насочи и персонално благодарности към Тове Скарстейн. "

Кратко изявление даде за " Артефир " някогашната посланичка на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн , която връчи ордена на Анюта Качева.

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР