Антон ТодоровПропагандните усилия на посткомунистическите носталгици са упорито и безсрамно

...
Антон ТодоровПропагандните усилия на посткомунистическите носталгици са упорито и безсрамно
Коментари Харесай

През 1987 г. Политбюро освобождава 4000 затворници и бумът на престъпността в България започва! Демокрацията не ни е "отнела" спокойствието и сигурността - точно обратното е!

Антон Тодоров

Пропагандните старания на посткомунистическите носталгици са настойчиво и нахално нещо. Повече от десетилетие следя по какъв начин като подводно течение те овладяват и направляват с неистини и операция част от публичното мнение. Бих подминал тази неприемлива процедура, в случай че тези ловци на души не бяха протегнали ръка и на напълно младите, нямащи никакъв спомен за времето преди 10 ноември 1989 година, тинейджъри и младежи. Основен принцип в тази нова химера е мантрата за онази " belle epoque " (прекрасна епоха), когато в Народна република България съгласно тази химера са се леели реки от мед и масло, а престъпността е била на практика на изгубване. " Живеехме умерено, не си заключвахме жилищата, нямаше всеобща битова престъпност " – това можете да чуете през днешния ден и от 70, и от 20-годишни. Истината е, че първите лъжат, а вторите се доверяват на лъжите на първите. И по този начин се роди и разви една от най-големите мистификации на посткомунизма – че тъй наречените " народна власт " била довела до равнища на престъпност, изцяло непознати преди тридесет години да вземем за пример. Лъжа. Както неведнъж сте се убедили, документалната истина в 99 % от случаите е в цялостно несъгласие с опорните точки на трубадурите на някогашнат провалена химера. И при този проблем е по този начин.
 
Вижте какви са систематизираните данни за октомври 1987 година Четем " Справка за положението на престъпността в страната през м.октомври 1987 година ", с рег. № I 4426 от 4.11.1987 година Справката е направена от ЦИОУ-МВР (Централно информационно-организационно управление) и е изпратена на първия зам.-завеждащ отдел " Социална и национална сигурност " на Централен комитет на Българска комунистическа партия ген.-лейт.Тодор Радулов.
 
" Другарю Радулов,
Изпращаме Ви информацията за арестуваните в поделенията на Министерство на вътрешните работи лица и положението на престъпността в страната през октомври т.г.
Приложение: според текста
 
                                                              Първи зам.-началник на ЦИОУ-МВР
                                                              Подполковник: /п/
                                                                                             /Т. Тодоров/
 
Състояние на престъпността:
Регистрирана незаконна активност – 9810
Общ брой престъпни закононарушения – 8267, от тях:
-убийства – 44;
-транспортни убийства – 30;
-изнасилвания – 77;
-кражби /общо/ - 4917;
-грабежи – 115;
-транспортни телесни повреди – 262;
-престъпления от малолетни лица – 228;
-престъпления от рецидивисти – 529 ".
 
 
Отделно от това, през 1986/1987 година, за една година военнослужещи в Българска народна армия са направили 19 убийства и 22 самоубийства.
 
 Брой на убийствата и самоубийствата в Българска народна армия единствено за една година - 1986-87 Брой на убийствата и самоубийствата в Българска народна армия единствено за една година - 1986-87 Източник: Zonanews
Само в Габрово за един месец напролет на 1987 година има три самоубийства на тинейджъри – главно поради възбрана да слушат обичаната си музика и репресии от управляващите и родителите. Едно от тези деца, Пенка Шегунова, 16-годишна, ученичка в Габрово записва в дневника си: " За живот без ченгета и комунисти ". Три дни след нейното самоубийство на 14 ноември 1987 година, се самообесва и приятелят й Борислав Тонев, военнослужещ в НШЗО " Христо Ботев " в Плевен. На 15 ноември 1987 година се самоубива и Илиян Пантев, също от Габрово, само че възпитаник в колеж по машиностроене в Павликени.
 
Вижте голямото количество закононарушения, осъществени от рецидивисти, статистиката за които участва в строго секретните отчети на Държавна сигурност и НМ. Не се ли питате коя е повода? Нека обясня – единствено през 1987 година от пандизите са пуснати вкупом над 4000 души, главно престъпен контингент, измежду тях доста рецидивисти. Не го споделям аз, а тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов, който в " Доклад за някой неотложни задания на оперативно-издирвателните и следствените органи при Министерство на вътрешните работи, произлизащи от решението на Националната партийна конференция " с рег. № I-712, 06.03.1988 година, изнесен на заседание,  състояло се на 22.02.1988 година споделя: " Нашето управление три пъти предлага в Политбюро и ние сме основателите предходната година да бъдат освободени 4000 пандизчии. Те не ни трябват там! ".
 
 Вътрешният министър оповестява, че през 1987 година по самодейност на Министерство на вътрешните работи са освободени от пандизите 4000 нарушители Вътрешният министър оповестява, че през 1987 година по самодейност на Министерство на вътрешните работи са освободени от пандизите 4000 нарушители Източник: Zonanews  Вътрешният министър оповестява, че през 1987 година по самодейност на Министерство на вътрешните работи са освободени от пандизите 4000 нарушители Вътрешният министър оповестява, че през 1987 година по самодейност на Министерство на вътрешните работи са освободени от пандизите 4000 нарушители Източник: Zonanews

Хайде в този момент да забележим защо им трябват на комунистическите гаулайтери пандизчиите и рецидивистите на открито. В отчет за дилемите на Народната милиция в Плевенски окръг, с рег. № 22606/17.12.1987 година четем следната доста любопитна информация:
" През 1983 година са осъществени 58 тежки престъпни закононарушения, през 1985 година – 71, а единствено за 11-те месеца на тази година те са 60. През посочения интервал доста се усилиха закононарушенията, осъществени от рецидивисти... От 1981 година до момента рецидивната престъпност се е нараснала 3 пъти – от 86 броя на 227 за 11 месеца на 1986 година Най-голямо е това нарастване в ГУ МВР-Плевен ". Паралелно с това внезапно понижава общата разкриваемост, " което се дължи на незадоволителна работа по разкриването на престъпни закононарушения с незнаен причинител - за окръга за 11-те месеца на 1986 година е 77,7 %. Под този индикатор са: РУ-Гулянци – 71 %, РУ-Червен бряг – 70 %, РУ-Долни Дъбник – 63,2 % и РУ-Никопол – 47,1 % ".
 
А в този момент да забележим каква е обстановката в ОУ на МВР-Смолян.  Четем " Доклад за дилемите на Народната милиция в Смолянски окръг ", с рег. № 5596/15.12.1986 година:
" Намалението на общата разкриваемост се дължи на незадоволителна работа по разкриването на престъпните закононарушения с незнаен причинител и изключително при имуществените в персоналния бранш. С извънредно занижени резултати в разкриването на закононарушенията са РУ-Смолян, Мадан и Чепеларе…Така да вземем за пример, през 1985 година е осъществен оглед единствено на 42,9 на 100 от записаните закононарушения с незнаен причинител, а през тази година – на 36 на 100 от тях… В системата на Народната милиция в окръга в този момент 46,2 % от офицерите са с висше и 53,8 на 100 – със приблизително обучение...за сержантския състав процентът на приключилите приблизително обучение доближи за общата милиция 70,1 %, а за ведомствената милиция – 61 % ". Видяхте ли тези цифри? Три години преди да падне комунистическия режим, в смолянската милиция по-малко от половината офицери са с висше обучение, а при сержантите една трета са с главно?! Ситуацията е леко усъвършенствана по отношение на 70-те години, когато едвам 20 % от офицерите имат висше обучение, а измежду полицаите 89 % са с главно, а едвам 11 % - със приблизително. 
 
 През 70-те години в комунистическата милиция едвам 20 % от офицерите са с висше обучение През 70-те години в комунистическата милиция едвам 20 % от офицерите са с висше обучение Източник: Zonanews
От същия отчет разбираме, че от общо 30 офицери (в ОУ на МВР-Смолян) единствено 4-ма са с юридическа подготовка, в КАТ – няма адвокати, а в престъпните служби са 4. Картината с юридическите фрагменти в народен мащаб по това време е трагична – 5-6 % са чиновниците в комунистическото Министерство на вътрешните работи с юридическо обучение към края на 1987 година, от тях едвам към 60 са в системата на Народната милиция. Юридическото засищане на същинските правни служби в Министерство на вътрешните работи по това време могат да бъдат показани в следния тип – в отдел " Правен " работят 6 адвокати, в Дирекция на националната милиция – 2, в работа " Тил " – 3, ЦУПО – 1, в Затвори – 1, Управление безопасност и охрана (Пето управление н – 4, Софийско градско управление (на МВР) – 1. Както се споделя – без коментар. Чудно ли е тогава, че всички трендове в престъпността и разкриваемостта, във всички Окръжни ръководства на Министерство на вътрешните работи в средата на 80-те години на предишния век са  в посока на внезапно утежняване. Документалната истина води до този извод. Ако желаете приказки – воала, братя Грим са отсреща.
 
И по този начин, да забележим обстановката във Великотърновски окръг. Четем " Доклад за дилемите на Народната милиция на ОУ на МВР-В. Търново ", с рег. № С-12944/28.12.1986 година:
" Очерталата се още при започване на на 1986 година наклонност на повишаване на престъпната престъпност, ние не успяхме да преодолеем и завършваме т.г. със 1666 закононарушения при 1270 за 1985 година Или имаме повишаване с 31 %. Особено високо е повишаването на престъпността в районно управление (на МВР) – Г. Оряховица със 142 бр., В. Търново – със 129, Елена – 44 бр. В структурата на тези закононарушения преобладават кражбите на персонално и публично имущество, незаконно лишаване на МПС, движимости и елементи от тях. Увеличение бележи престъпността измежду малолетните. Обезпокоително е обаче освен това. Сериозна паника буди утежняването на резултатите в разкриваемоста. Докато през годините на VII петилетка са разкривани средногодшно 89 % от закононарушенията, то за интервала 1981-1985 година този % спадна на 84 и се снижи на 79 % за тази година, като най-тревожно е ситуацията в районно управление (на МВР) – Г. Оряховица – 73 %, В. Търново – 75 %, Елена – 80,3 %. Отстъпление има във всички районно управление (на МВР). Ниският % на общата разкриваемост  се обуславя от сериозното занижаване на разкриваемостта на закононарушенията с незнаен създател, която от 81 % за 1985 година спадна на 68 % за тази година ". Ситуацията във Враца – съгласно подобен отчет на ОУ на МВР-Враца " през годините на седмата петилетка в окръга са регистрирани 5 327 престъпни закононарушения, а през годините на осмата петилетка техният брой се е нараснал на 5 705 ".
 
Според систематизирана информация, в средата на 1989 година единствено за една седмица са осъществени 5 (пет) убийства. Ето документите с тази ужасяваща статистика.

 Седмичен бюлетин за осъществените и разкритите тежки престъпни закононарушения в комунистическа България- 22.07-30.07.87 година Седмичен бюлетин за осъществените и разкритите тежки престъпни закононарушения в комунистическа България- 22.07-30.07.87 година Източник: Zonanews  Пет убийства в комунистическа България единствено за една седмица - 22.07-30.07.87 година Пет убийства в комунистическа България единствено за една седмица - 22.07-30.07.87 година Източник: Zonanews

В Русе повишаването на престъпността е лавинообразно – написа го в отчета на ОУ на Министерство на вътрешните работи там:
" Анализът на развиването и разпространяването на престъпната престъпност на територията на Русенски окръг през интервала 1980-1985 година демонстрира, че тя бележи наклонност на непрекъснато увеличение. От 1067 през 1980 година закононарушенията са нарастнали на 1435 в края на 1985 година.. Обликът на престъпната престъпност в окръга се дефинира на първо място от кражбите на публично и персонално имущество. Почти двойно е нарастването на похищенията против движимости и МПС-та. През последните две години лавинообразно нарастват квартирните обири ".
 
Алооо, това ли Ви е сполуката от времето на коминистическа България? Продължавам. В годишния регистриран отчет на ОУ на МВР-Разград написа буквално: " През последните години в престъпноста против социалистическата стопанска система се виждат някои нови трендове, изразяващи се в съществуване на проведена престъпност ". Сливенското Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи рапортува следното в края на 1986 година:
" Нарастват тежките закононарушения – убийствата. Ако през осмата петилетка средногодишно се правиха по 10 убийства, то тази година са осъществени 15 убийства, от които всички тежки, с незнаен създател, мъчно разкриваеми...от лица до 30-годишна възраст се правят повече от половината от престъпните закононарушения... Друг значителен криминогенен фактор е беззделието. Средногодишно към 20 на 100 от причинителите на закононарушения не се занимават с публично потребен труд. Тенденция е техният брой да нараства годишно. Това се удостоверява и от събитието, че всяка година от учебните заведения отпадат към 320 юноши и девойки ".
 
В края на 1986 година Софийско градско ръководство на Министерство на вътрешните работи рапортува потресаващи данни:
" Независимо от взетите ограничения и извършените мероприятия, престъпните закононарушения от 38521 за 7-та петилетка се усилиха на 45325 за 8-та или със 17,7 %, а през 1986 година с над 500 закононарушения допълнително спрямо 1985 година При тази усложнена конюнктура безпокои понижението на разкриваемостта на престъпните закононарушения:
          7-та петилетка                - 81 %
          8-та петилетка                - 76,2 %
Структуро-определящи закононарушения за столицата не престават да са кражбите на публично и персонално имущество, които надвишават ½ от общо записаните закононарушения ".
 
А в този момент вижте какво става в Перник – годишният отчет в края на 1986 година сочи, че:
" През двата сравняеми интервала похищенията против личността бележат сензитивен растеж. Така да вземем за пример умишлените убийства от 52 през седмата петилетка, нарасаха на 65 (25 на сто) през осмата, грабежите от 55 на 106 (92,7 на сто). Посегателствата против публичната и персонална благосъстоятелност също набъбнаха. Особено място и дял при тези закононарушения заемат взломните обири. Докато през 1976-1980 година са осъществени 1080 взломни обири, то през интервала 1981-1985 година техният брой набъбна на 2124 ".
 
 Обзорна оперативна сводка на Министерство на вътрешните работи - 18.05.-24.05.87 година Обзорна оперативна сводка на Министерство на вътрешните работи - 18.05.-24.05.87 година Източник: Zonanews  8 убийства на възрастни хора, отразени в обзорна оперативна сводка на Министерство на вътрешните работи - 18.05.-24.05.87 година 8 убийства на възрастни хора, отразени в обзорна оперативна сводка на Министерство на вътрешните работи - 18.05.-24.05.87 година Източник: Zonanews
В " Обзорна оперативна сводка за интервала 21 – 27 декември 1987 година " на Централното информационно-организационно ръководство на Министерство на вътрешните работи, с рег. № I-5030/28.12.1987 година написа следното:
" В резултат на енергични оперативно-издирвателни и следствени дейности бяха разкрити причинителите на осем умишлени убийства, за обир, най-вече само че възрастни хора, живеещи в разнообразни региони на станата. Задържани са петнадесет младежи, някои от които малолетни, протичащи по няколко следствени каузи, които са работили нормално на групи по двама-трима ". Днешната хекатомба на беззащитни старци по селата не се е родила в резултат на демокрацията, а има своите солидни корени в комунистическото безумство.
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР