Антокорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие

...
Антокорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие
Коментари Харесай

АКФ пита Комитова бетон ли е бетонът на плаж `Смокиня`, иска МРРБ да се намеси |

Антокорупционният фонд (АКФ) насочи сигнал до министъра на районното развиване и благоустройството по отношение на нерегламентираното строителство на плаж „ Смокиня “, в което изиска министърът да се произнесе дали на плажа съставляват „ преместваем обект “ или „ градеж “ и дали нарушават законовите правила.  

„ Смятаме, че обектът, който се построява на територията на морски плаж „ Смокиня “, не дава отговор на законовите дефиниции за преместваем обект. Искаме министърът на районното развиване да се запознае с обстоятелствата по случая и да излезе с ясна директива за прецизно използване на закона “, декларира Лора Георгиева от правната стратегия на АКФ.

Публикации за строителните действия, осъществявани от концесионера на плаж „ Смокиня “, се появяват през май 2021. Първи за случая алармира инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България, който твърди, че дейностите по монтиране и сглобяване на обекта са строителни и за тях е належащо издаване на позволение за градеж. От своя страна, представителят на концесионера на линията Иван Алексиев пази изказванието, че не става дума за градеж, а за „ монтаж на преместваем обект “, за който са издадени всички нужни документи и позволения. 

В сигнала си до министъра специалистите на АКФ обръщат внимание на това, че при слагането и сглобяването на постройката на плаж „ Смокиня “ са употребявани стоманобетонни единични фундаменти за закрепяне на обекта към земята. Тези фундаменти вършат невероятно преместването му в пространството, заради което обектът губи характерностите си на преместваем обект. 

От АКФ упорстват и, че при разглеждане на случая би трябвало да се регистрира и типа на територията, на която се слага „ преместваемия обект “ – в тази ситуация морски плаж. Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) си слага за съществена цел запазване на естествения ландшафт на Черноморското крайбрежие (чл. 2, т. 6 от ЗУЧК), както и съдържа императивна възбрана за  осъществяване на строителни действия на територията на морския плаж (чл. 10). Поради това е неприемливо закрепването на преместваеми обекти върху морския плаж посредством сглобяеми стоманобетонни фундаменти. 

Експертите на АКФ считат и, че обектът, който се сглобява на територията на морски плаж „ Смокиня “, не дава отговор на нито един от категорично изброените типове преместваеми обекти в Наредбата на община Созопол за преместваемите обекти, заради което построяването му е неприемливо, даже и като „ преместваем обект “.

„ Има съществени подозрения, че при монтирането на обектите на плаж „ Смокиня “ са нарушени наредбите на няколко закона и подзаконови актове. Настояваме министърът на районното развиване и благоустройството да реализира функционалностите си по методическо управление и надзор, като даде ясно пояснение за недопустимостта на построяването на сходни обекти на морските плажове. Строително-монтажните действия на плаж „ Смокиня “ следва да бъдат прекратени, а обектите – отстранени от терена на плажа “, декларират от АКФ.

„ Считаме, че съответното решение на сегашния случай е от извънредно значение за запазване на морските плажове, за развиване на туризма, както и за одобряване на правилото за правда и запазване на обществения интерес в дълготраен проект “, декларира Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

Освен до министъра на районното развиване и благоустройството, АКФ подава сигнали и до кмета на Община Созопол и министъра на туризма, в качеството им на контролни органи при положение на осъществени нарушавания на територията на морския плаж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР