Антимонополният регулатор в Обединеното кралство блокира придобиването на Activision Blizzard

...
Антимонополният регулатор в Обединеното кралство блокира придобиването на Activision Blizzard
Коментари Харесай

Британският регулатор блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft

Антимонополният регулатор в Обединеното кралство блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за 75 милиарда $. С това провокира гневен отговор от производителя на видеоигри, който назова Англия „ очевидно затворена за бизнес “, написа Financial Times.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) в сряда нанесе евентуално съдбовен удар на най-голямата договорка на Microsoft, като заключи, че софтуерният колос може да направи игрите на Activision извънредни за личната си услуга за облачни игри.

Activision, производител на хитовата игра Call of Duty, сподели, че решението „ опонира на упоритостите на Обединеното кралство да стане привлекателна страна за създаване на софтуерен бизнес “. Компанията дефинира решението като „ мечешка услуга за жителите на Обединеното кралство, които са изправени пред все по-лоши стопански вероятности “.

И добави: „ Обединеното кралство явно е затворено за бизнес “.

В имейл до чиновниците в сряда основният изпълнителен шеф на Activision Боби Котик даде обещание да се бори за подписване на договорката и сподели, че решението на CMA е „ надалеч от последната дума “.

Брад Смит, вицепрезидент на Microsoft, сподели, че неговата компания „ остава изцяло ангажирана с това придобиване и ще апелира “, предупреждавайки, че решението „ обезсърчава софтуерните нововъведения и вложенията в Обединеното кралство “.

Акциите на Activision паднаха с 11% в сряда след новината.

Ако се реализира, договорката ще направи Microsoft третата по величина компания за игри по доходи след китайската Tencent и японската Sony. Американската компания ще би трябвало да заплати такса от 3 милиарда $, в случай че договорката се разпадне.

Смит добави, че решението на CMA отразява „ неправилно схващане на този пазар и метода, по който съответната облачна технология фактически работи “.

Решението е голям удар по световните вероятности на договорката и идва преди регулаторните решения в Европейски Съюз и Съединените щати. Федералната комерсиална комисия в Съединени американски щати предходната година заведе дело, с цел да го блокира.

Двете компании се надяваха, че лицензионните покупко-продажби, подписани с платформи за облачни игри, ще бъдат задоволителни, с цел да успокоят регулатора. Microsoft предложи решение, което дефинира какви игри ще предлага на платформите и при какви условия за интервал от 10 години напред.

Въпреки това, в сряда, регулаторът сподели, че решението съдържа „ обилни дефекти “ поради бързо развиващия се темперамент на пазара на облачни игри.

CMA добави, че Microsoft, която съставлява към 60 до 70% от услугите за облачни игри, ще получи надзор върху игри като Call of Duty, Overwatch и World of Warcraft.

Регулаторът също сподели, че Activision е щяла да стартира да дава игри в облачни услуги без сливането с Microsoft – нещо, което Activision постоянно е отричала. Разработчикът преди този момент не е бил податлив да лицензира своите франчайзи за абонаментни услуги и е споделил на английския регулатор, че е песимистичен към този пазар.

По време на следствието Microsoft подписа 10-годишни лицензионни покупко-продажби с услуги за стрийминг, в това число услугата GeForce Now на Nvidia и Boosteroid, и даде обещание да придвижи Call of Duty в Switch на Nintendo, в опит да потвърди, че придобиването на Activision ще разшири наличността на компанията от игри, вместо да ги лимитира.

Един акционер в Activision сподели пред Financial Times, че Microsoft „ сигурно ще употребява всеки метод за битка, само че в последна сметка тази договорка към този момент е мъртва. Сега това е договорка със зомбита “.

Федералната комерсиална комисия, която подаде заявление за блокиране на договорката през декември, съобщи, че притежаването на игри на Activision може да помогне на Microsoft да господства на зараждащия се пазар на облачни игри по същия метод, по който Netflix го направи за видео стрийминга.

Очаква се решение идващия месец от регулаторите в Брюксел. Досега чиновниците на Европейската комисия бяха по-склонни да одобряват отстъпки, с цел да изчистят договорката.

В взаимно изказване основният изпълнителен шеф на CMA Сара Кардел и ръководителят Маркъс Бокеринк споделиха:

Системата на Обединеното кралство за надзор на сливанията подсигурява, че по-голямата част от покупко-продажбите могат да се осъществят, като в същото време изисква от CMA да се намеси, с цел да предотврати шепата проблематични покупко-продажби, които идентифицираме. Нашият метод е симетричен. “

CMA изрази угриженост както във връзка с пазара на облачни игри, по този начин и на пазара за игрови конзоли. Sony, водач на пазара на конзоли и притежател на PlayStation, непрекъснато предизвестява, че ще бъде в неравностойно състояние, в случай че Microsoft ограничи достъпа до едно от най-популярните заглавия в промишлеността.

Регулаторът обаче промени мнението си по отношение на риска за пазара на конзоли, откакто Microsoft акцентира, че става въпрос за неточности във финансовото моделиране на CMA. В своите променени предварителни констатации предишния месец CMA съобщи, че към този момент не има вяра, че Microsoft има финансов тласък да прекъсне достъпа на конзолни съперници до Call of Duty, което е донесло повече от $30 милиарда доходи за Activision през целия си живот.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР