Антикризисните мерки, предложени от правителството, ще бъдат обсъдени утре на

...
Антикризисните мерки, предложени от правителството, ще бъдат обсъдени утре на
Коментари Харесай

НСТС обсъжда в понеделник антикризисните мерки

Антикризисните ограничения, препоръчани от държавното управление, ще бъдат разисквани на следващия ден на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

По този мотив основният икономист на КНСБ Любослав Костов съобщи пред Българска национална телевизия, че пакетът от антикризисни ограничения е непълен, просрочен и без ясна политика по приходите. Междувременно общественият министър Героги Гьоков увери, че минималната работна заплата ще се усили с 50% по отношение на междинната работна заплата, само че през януари следващата година.

Част от ограниченията на държавното управление плануват нулево Данък добавена стойност на хляба, осъвременяване на пенсиите с 20%, увеличение на данъчните облекчения за фамилии с деца, отплата поради скъпите горива, облагане на свръхпечалбите на производителите на ток, с цел да се компенсират битовите консуматори, нарастване на ваучерите за работещите.

От КНСБ обявиха, че ограниченията са незадоволителни и че посредством тях няма действително покачване на покупателната дарба. От синдиката желаеха държавното управление да одобри ясна политика по приходите.

" В момента от обявените ограничения не виждаме нито една мярка като растеж на минималната заплата или като отплата на хората в обществения бранш. Припомням, че в частния бранш междинната заплата набъбна с 11% - обществената с нито едно левче. ", съобщи Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ

Социалният министър изясни, че макар желанието му още от 1 юли да се усили минималната работна заплата, съдружните сътрудници и финансовото министерство имат запаси.

" Те считат, че ще бъде казус да се усилва 2 пъти в една година минималната работна заплата, което слага пред усложнение работодателите, тъй като няма предвидимост, прогнозируемост и така нататък, само че от 1 януари 2023 година сигурно ще има нова минималната работна заплата. " - увери министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Друга рецензия на КНСБ е, че ограниченията не са насочени непосредствено към хората.

" От това, което виждаме като антикризсни ограничения, изрично е незадоволително, защото огромна част от тях в болшинството си не касаят основна поддръжка за хората, за работещите, за семействата, в случай че щете даже за пенсионерите - защото, в случай че извадим тези 60 лева, които досега получаваха, по този начин или другояче, новото при тях е едни 10%, които не са повече от 30 до 40 лева върху минималната пенсия, в случай че се замислите ". - пресмята Любослав Костов.

Социалният министър уточни, че разноските за пенсии ще набъбнат с към 1,6 милиарда лева и изясни за какво добавката от 60 лева влиза в общата сума, дружно с осъвременяването, макар че се нарушават осигурителните правила.

" Има огромна правдивост в това, което ще създадем в този момент, само че още веднъж ще бъдат нарушавани осигурителните правила. Защото тия 60 лева, които някой в миналото реши да ги постави към пенсиите в началото като 50 лева коронавирус добавка, по-късно, в случай че си спомняте - 120лв, по-късно 60 лева, по-късно добавки на добавките - те няма по какъв начин по различен метод, спазвайки осигурителните правила, да ги вкарваме в пенсията. А упованието на българското общество, на българските пенсионери, е те да влязат като част от пенсията ". - сподели Георги Гьоков.

Гьоков уточни, че не се планува увеличение на коефициента за тежестта на една осигурителна година.

" Препоръката на Международната организация на труда е коефициентът на тежест да бъде повишен до 1,5, сега е 1,35. Няма да бъде направено това, тъй като приказваме за дефицити на ДОИ. Ако създадем това деяние, парите, нужни за това, ще надвишават тия милиард и 600 млн., които са нужни и дефицитът ще стане голям. " - посочи общественият министър.

Според КНСБ на фона на 64 милиарда лева разходна част в бюджета е несериозно кабинетът да задели едвам 2 милиарда за антикризисни ограничения.

" Ние не желаеме даже да има действителна конвергенция сега. Искаме просто тези хора да могат да купят същите артикули и услуги, които са могли да купят предходната година по същото време. Искаме някаква отплата за този висок растеж на инфлацията. ", показва Любослав Костов от Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Дали настояванията на синдикатите ще бъдат чути от държавното управление и до каква степен ограниченията на ръководещите ще срещнат поддръжка от бизнеса, ще стане ясно на следващия ден, когато заседава Националният съвет за тристранно съдействие.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР