Антикризисните добавки към пенсиите ще бъдат продължени и след 1

...
Антикризисните добавки към пенсиите ще бъдат продължени и след 1
Коментари Харесай

Добри новини за пенсионерите. Колко ще получават след нова година

Антикризисните добавки към пенсиите ще бъдат продължени и след 1 януари 2022 година, като месечният им размер ще е най-малко 50 лева. Това даде обещание общественият министър Георги Гьоков през вчерашния ден. По думите му, финансовият министър Асен Василев го е уверил, че има възможност помощта да е даже с 10-12% по-висока от 50 лева, т.е. към 55 лева, написа " Марица "

Гьоков посочи, че добавки ще има, до момента в който има здравна рецесия и ограничаващи ограничения. Министърът съобщи, че няма да има пенсионер, който след Нова година да получава по-ниска сума от тази, която взема в този момент с коронавирус бонуса от 120 лева

Причината е, че от 25 декември влиза в действие гласуваната в края на лятото в предходното Народно заседание актуализация на пенсиите. Според нея коефициентът за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 1.20 на 1.35. Минималната пенсия се подвига от 300 лева на 370 лева, а оптималната - от 1440 лева на 1500 лева

Гьоков даде образец какво ще се случи с минималната пенсия, като посочи, че това се отнася и за всички останали пенсии. В момента хората с минимални пенсии получават 420 лв. с добавката от 120 лв.. От следващата година тези, които са с минимални пенсии, няма да получават по-малко от сегашните 420 лв., посочи министърът, който е от квотата на Българска социалистическа партия.

" Трябва да има решение за доближаване на пенсиите - старите с новоотпуснатите, всичко останало е незаслужено ", сподели Гьоков, като посочи, че във времето от ден на ден пораства разликата в пенсиите, които имат хората за един и същи труд.

Той разяснява и заложеното в съдружното съглашение заричане за безвъзмездни детски градини и ясли. Според него мярката ще коства 200-202 млн. лева на бюджета, само че това не били доста пари и по тази причина може да бъде въведена още от 1 януари.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР