Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри данни за корупционни престъпления при избора

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри данни за корупционни престъпления при избора
Коментари Харесай

КПКОНПИ даде на прокуратурата покупката на тестовете за учениците

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри данни за корупционни закононарушения при избора на реализатори на доставка на антигенни проби за учениците, чийто поръчител е здравното министерство. Комисията е изпратила всички материали от проверката на прокуратурата поради съществуване на данни за осъществени корупционни закононарушения.

КПКОНПИ завърши инспекцията в Министерството на здравеопазването за извършени четири процедури за закупуване на бързи антигенни проби за възпитаници за разкриване на SARS-CoV-2. Проверката е почнала на 9 декември 2021 година от чиновници на дирекция „ Противодействие на корупцията “ по сигнали и по медийни изявления за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на опазването на здравето и министъра на образованието, заместник-министри от Министерство на здравеопазването, включително и от някогашния заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от ръководителите и членовете на комисиите за публичните поръчки, от представители на комерсиалните сдружения – участници в процедурите.

Събрани са данни за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, след осъществена оценка и класиране на участниците. Установено е, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени, вследствие на което са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

От някогашния към този момент служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който ръководеше ведомството по това време, бе изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници. 

„ БАНКЕРЪ “ цялостен месец се занимава с темата за скоростните търгове на бързите проби за ученици и за това кой и по какъв начин съумя да се включи в тридневните маратони за милионните поръчки.  Именно той беше измежду най-активните здравни заместник-министри, когато застъпваше твърдата позиция децата да се върнат в учебните заведения откакто към този момент е „ обезпечена “ тяхната сигурност. И настояваше да се сътвори организация за тестването им в клас. Споменатата „ гаранция “ пък са точно бързите проби, за които министерството провежда суперспешни търгове! На тях " БАНКЕРЪ " посвети четири изявления.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР