Антични предмети, станали обект на международен трафик на културни ценности,

...
Антични предмети, станали обект на международен трафик на културни ценности,
Коментари Харесай

Върнаха у нас антични предмети, незаконно изнесени в чужбина

Антични предмети, станали обект на интернационален трафик на културни полезности, са върнати на ГДБОП, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Предметите са нелегално изнесени в Испания, откъдето са били изпращани към Съединени американски щати.

По време на акцията ГДБОП си е съдействала с управляващите на Съединени американски щати, Англия, Италия и Германия

Метални съдове, открити във Англия, шлем, закупен в Съединени американски щати за 200 000 $ са част от върнатите артефакти.



Голяма част от предметите, носещи културно-исторически белези, са върнати от Съединени американски щати, също при извършени взаимни следствия. По думите му те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания.

Чрез публични пощенски станции, причинителите насочвали пратките за Съединени американски щати, а желанието е било там предметите да се пласирани поединично. След подаден от ГДБОП сигнал, американците ги задържат на границата.



Оперативните дейности са почнали още през 2017 година по молба на Нюйоркската прокуратура. В хода им от американски жител прокуратурата иззема към 180 предмета на стойност 70 млн. щатски $. Стойността на културните полезности е неизмерима във финансов параметри, по тази причина и цената на нелегално продадените предмети е толкоз, колкото един човек може да заплати.



След като Министерство на вътрешните работи свърши своята работа с връщането на полезностите, те се предават на Министерството на културата и министърът би трябвало да се разпореди на кои музейни институции да бъдат предадени, разпознати, почистени и включени в експозициите им.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР