Антената “ТНА-1500 в Калязин е единственото съоръжение в Русия, което

...
Антената “ТНА-1500 в Калязин е единственото съоръжение в Русия, което
Коментари Харесай

Руски експерт: ако нямаше война, Луна-25 имаше шанс да бъде спасена

Антената “ТНА-1500 ” в Калязин е единственото оборудване в Русия, което разрешава връзка с междупланетни задачи. Фото: Сергей Дукачев

Руският галактически специалист и популяризатор Виталий Егоров заяви, че казусът с “Луна-25 ” е можело, а евентуално към момента може да бъде поправен – само че никой не е в положение да помогне на Русия поради войната в Украйна.

Космическите апарати от време на време получават неправилни команди, написа Егоров в своя канал в Телеграм, като това се случва много по-често, в сравнение с си мислите. “Не би трябвало да се върнете доста обратно в предишното – единствено преди няколко седмици НАСА бе на път да загуби “Вояджър 2″. Това се случи макар целия опит, бюджет и липса на корупция. Но когато това се случва, има два значими ресурса, с цел да може грешката да бъде поправена: знанието за местоположението на апарата и опцията за реализиране на информационни сесии ”. НАСА разполага и с двата ресурса – надлежно “Вояджър 2 ” бе избавен.

Именно тук е разликата сред Русия и Съединени американски щати, Европа и Китай. Американците разполагат с голяма мрежа от наземни антени, пръснати в разнообразни страни, позволяващи връзка с междупланетните задачи – това е системата Deep Space Network (DSN). Европейската галактическа организация също разполага с такава лична световна мрежа – ESTRACK. Както и Китай – CDNS.

Русия обаче не разполага с подобен запас – има единствено една-единствена паница за връзка с междупланетните задачи (вж. фотографията горе) – “ТНА-1500 ” в Калязин.

“Очевидно Роскосмос не знае къде тъкмо се намира Луна-25 ”, разяснява Егоров. “А това значи, че е необходим оптималният запас, с цел да се излъчват сигнали към задачата. А тук имаме ограничаване от орбиталното въртене на Земята. Наземните станции на Роскосмос са локализирани единствено в Русия, т.е. те могат да споделят с Луната не през целия ден, а единствено когато станцията в Усурийск е подготвена за подобен вид работа, с други думи, за към осем часа, до момента в който Луната виси над Калязин. Същото нещо се случи в миналото и с “Фобос-Грунт ”, само че тогава европейците интензивно помагаха на руснаците, като използваха своите информационни станции в Австралия. Само че тогава не бе допустимо да се избави апаратът ”.

“В случая с Луна-25 ”, припомня специалистът, “европейците също си сътрудничиха с Роскосмос и възнамеряваха да инсталират на апарата и да изпитат първообраз на своя камера за кацане, а в подмяна на това дадоха обещание помощ за радиовръзката. Но нещо се случи през февруари 2022 година. Европа напусна плана, а тогавашният началник на Роскосмос (бел. прев. Дмитрий Рогозин) ни увери, че няма да има никакво съдействие с тези страни, които поддържат Украйна ”.

“И в този момент, когато всяка секунда е скъпа за спасяването на лунния уред и националния авторитет, съветската космонавтика просто чака Луната да изгрее ”, споделя Егоров и прибавя: “Искам да предам поздрави на всички коментатори, които ми опонираха с въпроса “защо намесваш политиката в космоса ”. Следващият път, когато някой попита: къде е “Луна-25″, можете да му отговорите: ами не знам, не се интересувам от политика ”.

“Нека в този момент да забележим кои другарски страни ще оказват помощ на Русия ”, пита се Егоров.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР