Анна Петрополу е отчаяна от нивото на цените в Гърция:

...
Анна Петрополу е отчаяна от нивото на цените в Гърция:
Коментари Харесай

Ценови шок в Гърция: В супермаркета се чувствам бедняк

Анна Петрополу е обезверена от равнището на цените в Гърция: " С парите, които разходвам за храната на фамилията за три дни, предходната година можехме да се храним цяла седмица ", споделя тя. Всяко посещаване в супермаркета води до нова и неприятна изненада за гъркинята. По стандартите на страната 49-годишната майка на три деца и нейният брачен партньор печелят относително добре. Семейството има и личен апартамент. Но защото храната и горивата са поскъпнали прекалено много, те са принудени да пестят от всичко. Имат чувството, че рецесията от 2010 година се е завърнала в Гърция.

Опаковката кафе от 500 грама коства с най-малко две евро повече, в сравнение с единствено преди година. Прясното и киселото мляко са с 50% по-скъпи от преди. Повечето типове самун са скочили с 30%, а яйцата - с 28%. Дори и известното гръцко сирене Фета коства над 12 евро за кг – с 3 до 4 евро повече, в сравнение с преди половин година. " В супермаркета се усещам като дрипльо ", споделя Петрополу. Тя утвърждава работата на премиера Кириакос Мицотакис,но когато чуе по малкия екран лозунгите му за гръцките триумфи, Анна се ядосва: " Явно пребивавам в някоя друга страна ", споделя тя.

" Несъмнена история на триумфа "?

Мицотакис, от своя страна, е уверен в икономическия триумф на страната си: " Гърция сега е една от най-бързо растящите стопански системи в Европа, с възходяща претовареност, по-ниско неравноправие и усъвършенствани публични финанси ", сподели той на шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард в Атина предходната седмица. " Оставането ни в еврозоната не бе елементарно, само че развиването в Гърция безспорно е една история на триумфа ", съобщи Мицотакис.

Само че Анна Петрополу не може да усети тази история на триумфа. Дълго време е чакала да получи нарастване на заплатата си, само че спомагателните пари в този момент са изядени от гигантската инфлация. Според гръцката статистическа работа ЕЛСТАТ през септември 2023 година инфлацията при питателните артикули е била от 9,4 %. А съгласно Евростат гръцката инфлация се е повишила с 3,9% през октомври 2023 година - повече в сравнение с в цялата еврозона.

Омагьосаният кръг с цените

За учителката Катерина Кефала извършването на покупки се е трансформирало в нещо доста неприятно: " Купувах зеленчуци и плодове от седмичния пазар, тъй като всичко там е по-евтино и качеството е съответно. Но в този момент даже на седмичния пазар има първокласни цени ", оплаква се тя. А гръцката дума за седмичен пазар - " Laiki " - значи безусловно " за хората ".

Статистиката потвърждава, че Катерина е права. През септември 2023 година инфлацията при зеленчуците е била от 17,7%, а при плодовете - 13,9 на 100. Учителката получава близо 1100 евро на месец, само че не може да разчита на по-висок приход. Парите не ѝ стигат за нищо.

Има скок в цените на зехтинаСнимка: Kaki Bali/DW

Оплакват се и самите търговци на пазара. Лятото бе прекомерно горещо, а през септември половината страна беше потопена от тежки наводнения. Това се отрази зле на реколтата. Много типове зеленчуци и плодове са станали дефицитни, а цените са скочили. Към всичко това се прибавят високите цени на горивата – бензинът е скочил до 2 евро. Сега клиентите не могат да си разрешат по-високите цени и купуват все по-малко. Търговците, от своя страна, не могат да си разрешат повече да покачват цените и гледат по какъв начин облагите им се смаляват. Истински обаян кръг.

Нарастващи доходи на супермаркетите

От друга страна приходите на огромните супермаркети порастват, макар че клиентите се ориентират към по-евтини марки. Те обаче няма по какъв начин да не купуват артикули от първа нужда. Учителката Катерина Кефала непрестанно следи за специфични предложения. Често обаче даже и тези артикули са прекомерно скъпи или с доста ниско качество.

" Преди не блестях с учредителен гений, само че в този момент съм принудена да възнамерявам всичко деликатно ", споделя дамата. Междувременно съумява да разпредели покупките си по подобен метод, че да не ѝ се постанова да купува в един и същи месец и нови перилни препарати, и зехтин. Подобно нещо тя не може да си разреши.

Зехтинът като първокласна стока

Но най-големият ценови потрес е при зехтина. В Гърция той е главен хранителен артикул и съвсем всичко се подготвя с него. От няколко месеца насам зехтинът се е трансформирал в първокласна стока, а цените му скачат всяка седмица. Литър от средностатистическия зехтин, който преди година е бил 4,80 евро, в този момент се предлага за 10,60 евро. Или даже за 11,60 евро - според от магазина. При това става дума за зехтин от реколтата от 2022 година, а не от тазгодишната. За нея се допуска, че ще бъде още по-слаба. Затова се чакат и нови нараствания на цените до 15 евро за литър. Средностатистическото четиричленно гръцко домакинство използва по към 60 литра зехтин на година.

Търговските вериги са задължени да означават най-ниските цени на избрани продуктиСнимка: Kaki Bali/DW

Правителството знае, че гърците са съществено разтревожени от растящите цени и се пробва да им противодейства - само че с прекомерно непретенциозен триумф. За да помогне на потребителите, кабинетът вкара система за информация за цените на общо 51 съществени продукта в така наречен потребителска кошница – ориз, мляко, кисело мляко, спагети, брашно, тоалетна хартия, сапун и други. Гръцкото министерство на стопанската система изпраща на супермаркетите листата с въпросните артикули. След това магазините са длъжни да отбележат най-ниската цена за всеки един от тези артикули и да осведомят на видно място за нея.

Мярката е наложителна за всички вериги супермаркети с оборот от над 90 млн. евро.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Тилос: дребният гръцки остров, който стана изцяло зелен

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР