Анкъридж. Първият ден от преговорите на високо равнище между Китай

...
Анкъридж. Първият ден от преговорите на високо равнище между Китай
Коментари Харесай

South China Morning Post: Бурно начало на срещата САЩ – Китай в Аляска

Анкъридж. Първият ден от договарянията на високо ниво сред Китай и Съединени американски щати в Аляска в четвтъртък стартира в предсказуемо напрегната атмосфера след дни на театралничене и нападки сред двете сили, макар че имаше някои признаци, че настроението се усъвършенства по-късно при затворени порти, написа в своя репортаж кореспондентът в Анкъридж на South China Morning Post Марк Маниър. Материалът е показан без редакторска интервенция.

Нещата започнаха цивилизовано, до момента в който китайската делегация не мина по дълъг кулоар в хотел „ Капитан Кук “ в Анкъридж, където са отседнали американците, всичките в маски и през тълпа от кореспонденти към балната зала, където бяха посрещнати от американския държавен секретар Антъни Блинкен

Но в началните изявления няколко минути по-късно задръжките паднаха, а китайският външен министър Ван И съобщи, че американската страна „ не може по този начин да се отнася с гостите “.

Това беше последвано от старания и от двете страни за рамкиране на разгорещените диспути. По-късно китайските държавни медии цитират неназован китайски чиновник - на фонов брифинг след първия ден на договарянията - че Китай е бил откровен в разговора си със Съединени американски щати, само че американската страна е пренебрегнала встъпителните си думи и е отправила безпочвени обвинявания против Китай.

„ Това не е гостоприемно, нито дава отговор на дипломатическия етикет. Китай отговори най-остро “, сподели служителят, представен от държавната телевизия CCTV.

В различен знак на напрежение, двете страни не седнаха да ядат дружно, което е бит при сходни срещи.

Малко по-късно американски чиновник разяснява, че Вашингтон се е надявал да изложи „ правилата, ползите и полезностите, които са в основата на нашите връзки с Пекин “ и че китайската страна „ наподобява е пристигнала с желанието да играе обществен спектакъл и да драматизира, в сравнение с да приказва всъщност “.

Длъжностното лице също по този начин подлага на критика китайската страна за „ нарушение на протокола “, като е говорила доста по-дълго от контрактуваните две минути.

След напрегнатата вербална престрелка обаче имаше някои индикации, че двете страни са съумели да охладят пристрастеностите зад затворени порти.

„ Последвалият диалог беше значителен, сериозен и пряк. Всъщност полемиката надвиши двата часа, които бяхме отредили. Използвахме сесията, тъкмо както бяхме възнамерявали, с цел да очертаем нашите ползи и цели и чухме същото от нашите китайски сътрудници “, съобщи почитан чиновник в коридорите.

А водещият китайски посланик Ян Жиечи по време на дълготрайно послание посочи триумфа на Китай в ограничението на Covid-19 и битката с бедността, до момента в който Съединени американски щати към момента се борят с пандемията.

Двудневната среща е първата персонална среща сред двете страни, откакто връзките доближиха дъното при някогашния американски президент Доналд Тръмп. Американската делегация се оглавява от държавния секретая Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, до момента в който Китай е показан от Ян Жиечи и Ван И.

Съливан зададе звук. „ Ние не търсим спор, само че приветстваме засилената конкуренция и постоянно ще се застъпваме за нашите правила, за нашите хора и за нашите другари “, сподели той, съгласно протокола от срещата.

След това пристигна залп и от Блинкен, който сподели пред китайските си сътрудници и публицистите, че скоро американската страна ще очертае своите „ дълбоки опасения “ за дейностите на Пекин в Синдзян, Хонконг и Тайван, икономическото изнудване на американски съдружници и хакерските атаки против Съединени американски щати. „ Всяко от тези дейности заплашва реда, учреден на правила, който поддържа световната непоклатимост “, сподели той.

Ян бързо отвърна на удара, обвинявайки Вашингтон, че употребява финансовата и военната си мощност, с цел да изтласка други страни и добави, че злоупотребяващата политика на националната сигурност на Съединени американски щати заплашва бъдещето на международната търговия. Синдзян, Хонконг и Тайван са неразделни елементи от Китай, сподели той.

Комунистическата партия се радва на необятна поддръжка, добави той, базирайки се на социологически изследвания, до момента в който Съединени американски щати би трябвало да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай и няма с какво да се гордеят във време, когато американските ченокожи са „ изколвани “ по улиците.

Вашингтон би трябвало да изостави „ манталитета на студената война “ и наследството на борбата, продължи той, добавяйки: „ Нито Съединените щати, нито западният святе съставляват интернационалното публично мнение “.

Когато Ян приключи, след повече от 15 минути, той се усмихна и сподели на британски: „ Това е тест за преводача. “ Блинкен отговори, че преводачът би трябвало да получи покачване.

След това Ван одобри по-помирителен звук, само че въпреки всичко приказва за „ голословни обвинявания от страна на Съединени американски щати “, добавяйки: „ Това не би трябвало да е методът, по който би трябвало да се приветстват гостите “.

Това, което е последвало, съгласно присъстващи, е серия от недокументирани отзиви чрез, защото публицистите са помолени да изоставен, а по-късно са извикани наново.

Крайно разделяне сред двата колоса при започване на срещата предвещаваха и събитията от последните седмици, когато те изложиха обществено своите позиции, играейки с домашната аудитория и задграничните странични наблюдаващи.

„ Не виждам администрацията на Байдън да има вяра, че съдействието е от значително значение “, споделя Елизабет Икономи, помощник от института Хувър на Станфордския университет. „ И китайците са подготвени да толерират много висока степен на борба. “

Пекин, който желае да влезе в договаряния с Вашингтон допустимо по-скоро, преди китайската политика на администрацията на Джо Байдън да бъде завършена дефинитивно и американските съдружници се обединят против него - неведнъж характеризира срещата като начало на значителен ангажимент и употребява термина „ високо равнище стратегически разговор “.

Вашингтон характеризира договарянията като еднократки и им отдава малко очаквания за какъвто и да е триумф. " Не бих възприел това като една от поредицата “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред кореспонденти тази седмица. „ Това е среща, на която участва нашият консултант по национална сигурност и държавен секретар и сега не бих споделила, че е освен това “.

Китайският държавен таблоид Global Times заяви, че цените „ несъмнено “ ще бъдат на дневен ред. Съливан сподели пред публицисти, че фокусът ще бъде значително върху необятната политика, а не върху митата.

Двамата бяха във вербална престрелка тези дни във връзка оповестеният приоритет на администрацията на Байдън да работи в тясно съдействие с разочарованите съдружници в отблъскването на Пекин.

Американският индо-тихоокеански координатор Кърт Кембъл съобщи пред австралийския Sydney Morning Herald и сестринското издание The Age, че отбраната на страната против китайското икономическо изнудване е сериозна интервенция на Съединени американски щати. Пекин прекъсна австралийския импорт и разкритикува Канбера, която в отговор се причисли към други страни, призовавайки за следствие на произхода и ранното ръководство на рецесията с Covid-19, който беше открит за първи път в Ухан.

„ Няма да оставим Австралия сама на полето “, сподели той и добави, че всяко усъвършенстване в връзките сред Съединени американски щати и Китай ще настъпи едвам след отстъпки от Пекин.

Националистическият Global Times, който в разнообразни моменти има функционалности на подбудител, сондьор на отзиви и всекидневен канал за озвучаване на държавните позиции – отговори. „ Канбера се заблуждава, като си мисли, че разговорът сред Китай и Съединени американски щати ще се концентрира върху проблемите й “, се споделя в оповестено „ експертно мнение “.

Двете страни явно не се слушаха една друга в четвъртък.

„ Срещата в Аляска няма да бъде сполучлива, само че е значима “, сподели Лий Сон Хон, шеф на Центъра за китайски проучвания в Института „ Седжонг “ в Сеул. „ Няма да бъде сполучлива, тъй като и двете страни няма да бъдат изцяло удовлетворени. Това ще бъде значима среща, тъй като и двете страни ще потвърдят алените линии на другата. Резултатът ще зададе тона за интервал на „ един тип Студена война “.

Членовете на администрацията на Байдън разкритикуваха своите прародители от администрацията на Тръмп, че договарят прекалено много в медиите и посредством „ Туитър “ и заобикалят дипломацията при затворени порти. Но администрацията на Байдън прави по-голямата част от ранните си връзки с Китай пред камерите.

Блинкен сподели в изявление в Токио пред телевизия Asahi, че „ опасенията, които сме изразили обществено, са същите, които ще им изразим очи в очи “.

Допълнително намалявайки всеки късмет за забележителен прогрес, Държавният департамент избра да разгласи малко преди срещата, че 24 китайски и хонконгски чиновници са обект на наказания. Макар и значително алегорично - множеството към този момент бяха глобени от Министерството на финансите – анонсът можеше да бъде отсрочен до след срещата.

Двете страни озвучиха още доста по-малки разлики. Американски чиновник съобщи, че китайците са изразили недоволството си от опцията да се наложи да се подложат на тестване за ковид - належащо за всички гости отвън страната, идващи на летището в Анкъридж - преди срещата.

Отказът от взаимен обяд бе изработен няколко дни по-рано. „ Всичко в графика е строго служебно “, сподели по-рано през седмицата американски чиновник, запитан за обяда.

Другите, които вземат участие в договарянията, са китайският дипломат в Съединени американски щати Цуй Тянкай и заместник-външният министър Кси Фън; от Съвета за национална сигурност н Съединени американски щати участват Кембъл и отговорниците за китайската политика Лора Розенбергер и Ръш Доши; и от Държавния департамент, заместник-помощник-секретар Джонатан Фриц, краткотрайно изпълняващ длъжността помощник-секретар Сун Ким и шеф по китайските и монголските въпроси Сара Беран и повереният в делата на посолството в Пекин Робърт Форден.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР