Анкара забележимо повишава залозите, като блокира присъединяването на Швеция и

...
Анкара забележимо повишава залозите, като блокира присъединяването на Швеция и
Коментари Харесай

Турция и НАТО на срещата на върха в Мадрид

Анкара видимо покачва залозите, като блокира присъединението на Швеция и Финландия към НАТО

В навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни), която авансово беше наречена „ историческа “ заради забележителното повишаване на агресивността на алианса и новата агресия „ на север “, Турция със своя дебелоглав, довежда Брюксел и Вашингтон до обезсърчение.

Генералният секретар на НАТО Й. Столтенберг прикани претендентите за присъединение към блока в лицето на Стокхолм и Хелзинки най-малко ненапълно да отговорят на турските претенции за ограничение на активността на кюрдските организации на тяхна територия. Държавният департамент на Съединени американски щати, няколко дни преди събитието, безусловно им изкрещя за същото.

Помощникът на държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид сподели по време на чуване на комисията по външни връзки в Сената: „ Решението в НАТО е решение с консенсус. А Турция изрази известна угриженост по отношение на тероризма и метода на Швеция и Финландия. Разбира се, Съединените щати, дружно с Турция, споделят желанието да спрат да поддържат тероризма и всички ние одобряваме това доста съществено.

Всичко обаче е неефикасно. Попадна косата на камък. Скандинавците оповестиха, че Кюрдската работническа партия (ПКК) официално е оповестена за терористична у тях, само че не имат намерение да подхващат дейности против нейната активност в страната им, както и във връзка с организацията на Гюлен, както упорства Анкара. Ердоган упреква шведите, че обезпечават полицейска отбрана на " кюрдските терористи " и даже им дават ефирно време по малкия екран.

Напълно допустимо е да се схванат ръководителите на Швеция и Финландия. В последна сметка те показват общественото си присъединение към НАТО като стъпка към подсилване и отбрана на демокрацията, а в този момент се оказва, че би трябвало да стартират с ограничението на последната. Оказва се нелогично. Те виждат улиците на личните си градове с маси от протестиращи кюрдски мигранти и бежанци, а има десетки, в случай че не и стотици хиляди от тях, изключително в Швеция, от целия Близък изток. И постоянно има буйна локална юноша, подготвена да ги поддържа.

Освен това, обратно на изказванията на локалните елити за по този начин наречената приемливост, тази приемливост се отнася основно до феномени като ЛГБТ, а просветените скандинавци не имат намерение да търпят поуки от „ някой от Изтока “, който в никакъв случай не са смятали за еднакъв.

Така да вземем за пример те съумяха да изместят от своя културен подтекст даже подобен човек като изключителния откривател и публицист Тор Хейердал, подлагайки го на така наречен процедура на анулация. В края на живота си, видите ли, той стартира да твърди, безапелационно доказвайки това, че пришълци от Кавказ (т.нар. именити „ асси “) стоят в основата на общоскандинавската цивилизация и държавност.

На 25-26 юни Анкара получи последната лавина от апели да анулира ветото си върху присъединението на Швеция и Финландия към НАТО на идната среща на върха в Мадрид. Президентът Р. Ердоган получи позвънявания от генералния секретар на НАТО Столтенберг и шведския министър председател Андерсън.

Би позвънил даже президентът на Съединените щати, в случай че Байдън можеше да каже нещо вразумително на турския си сътрудник. Вместо това държавният секретар Блинкен беседва с външния министър Чавушоглу, американецът не доближи до президентско равнище. Турция не е някаква Украйна, където американският дипломат е при Зеленски, „ като вкъщи си “.

И макар че всички събеседници на турците, както нормално, говореха за постигнатите „ позитивни резултати “ в диалозите, съдейки по формалните отчети на турската страна, отговорът й беше корав и неизменен. Стокхолм и Хелзинки не можаха или не желаеха да отговорят приемливо на законните претенции на Анкара и затова няма да получат утвърждение от нея за влизането си в НАТО в близко бъдеще.

„ Швеция и Финландия би трябвало да подхващат съответни и откровени стъпки против терористичната организация PKK/PYD/YPG “, се споделя в изказване от кабинета на турския президент след диалозите. Тези ограничения би трябвало да включват изгонването и депортирането на най-омразните кюрдски фигури и поддръжници на Гюлен от позиция на Анкара.

Към тези претенции Ердоган добави още едно: „ Швеция и Финландия би трябвало да отстранен ембаргото и други сходни ограничавания против Турция при износа на отбранителна промишленост и да обещаят да не прибягват до сходни дейности в бъдеще.

Турският президент също все по-често упорства от управлението на НАТО и Вашингтон да " лимитират агресивното държание " на Гърция като едно от изискванията за неговата преданост към политиката на блока. Ердоган сподели да вземем за пример, че гръцкият министър председател К. Мицотакис „ към този момент не съществува “ за него, откакто той отлетя за Съединените щати и прикани американците да не доставят на Анкара никакви оръжия заради хипотетичните чести полети на турски самолети над Гръцки острови в Средиземно море.

По мнението на турските осведомителни средства, Ердоган на срещата на върха в Мадрид ще изиска от Гърция да спре основаването на военни бази на прилежащите на Турция острови, в това число с присъединяване на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Анкара също ще се стреми да й разпореди обезпечаването на „ зърнения кулоар “ от Украйна. Киев не е въодушевен от тази концепция, защото в този случай флотът на НАТО няма да влезе в Черно море, на което разчита.

И за похлупак Ердоган ще изиска от съдружниците утвърждение на плануваната му интервенция против сирийските кюрди от Рожава, покровителствани от американците. И това е съществено главоболие за Вашингтон: ще става дума за нуждата още веднъж да оставим американската клиентела на произвола на ориста. И какво ще си помислят в Украйна?

Изглежда, че Западът изцяло е не запомнил по какъв начин да беседва с Изтока. В последна сметка, щом те желаят нещо мощно, тогава, както на Изток в такива случаи се счита, това значи, че „ стоката “ е в действителност скъпа и цената за нея може доста да се усили.

Това прави Ердоган, настояванията му порастват от ден дневно. Доскоро изглеждаше, че за дребни отстъпки той ще бъде подготвен да се срещне със Запада наполовината от пътя. Сега турците усещат, че имат всички аса в ръцете си и могат да си разрешат да приказват по целия набор от въпроси, които ги вълнуват.

Турските медии непосредствено се любуват на вниманието, отделено на страната им, наричайки Турция „ основен участник “ в идната среща на върха. Сега даже е забавно да се види до каква степен Брюксел и Вашингтон ще могат да търпят „ турската безочливост “.

Правят се последни опити за разрешаване на обстановката. Така че при започване на срещата в Мадрид се възнамерява провеждането на четиристранна среща на върха по самодейност на Столтенберг с присъединяване на водачите на Турция, НАТО, Швеция и Финландия като „ трети кръг “ от съвещания за влизането на последната в алианса. Коментарите на прессекретаря на администрацията на турския президент Ибрахим Калън обаче не вдъхват доста очаквания за резултат.

Калън акцентира, че единодушието на Анкара да взе участие в четиристранната среща на върха не значи, че е подготвена да преразгледа позицията си. Според него Турция чака ясни и решителни стъпки от Швеция и Финландия по въпроса за спирането на връзките с терористите от ПКК и техните издънки. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също се чака да се срещне с президента Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО, с цел да реализира прогрес в тази ситуация с Финландия и Швеция. Малко хора обаче имат вяра в триумфа на тази среща.

На Запад някои специалисти считат, че въпросът за разширението на НАТО на север ще би трябвало да бъде отсрочен за по-късен миг и там общата обстановка може да се промени. Не може да се изключи изцяло обаче, че в случай че турците усетят възможната загуба на „ огромния джакпот”, те могат да се задоволят и с „ малкия”. Това също се случва на Изток.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР