Анкара. В сряда, 30 август, Турция отбеляза 95-та годишнина от

...
Анкара. В сряда, 30 август, Турция отбеляза 95-та годишнина от
Коментари Харесай

Yeni Safak: Турция отбелязва Деня на победата

Анкара. В сряда, 30 август, Турция означи 95-та годишнина от Деня на успеха, в чест на решителната победа над гръцката войска и в памет на починалите в борбата при Думлупънар, с която се поставя завършек на войната за самостоятелност на Турция през 1922 година, напомня вестник Yeni Safak.
Честванията в Анкара се организират в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, създател на турската република. На церемонията в Анъткабир участваха министри и висши държавни чиновници.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа формалната мемориална книга „ Анъткабир " с думите: „ Храбри Ататюрк, през днешния ден означаваме 95-та годишнина от Голямата победа с изключителна горделивост. Тази историческа победа считаме за пръстен във веригата на надигаща се битка, която датира от Манцикерт до през днешния ден. Нашата цел е да достигнем и надминем равнището на актуалната цивилизация, както Вие ни заръчахте. Епическата опозиция на 15 юли сподели решимостта на Турция. Ние ще продължим да пазиме нашата татковина, която ни е поверена от Вас и нашите мъченици. Може да продължите да почивате в мир “.
По-късно довечера Ердоган ще бъде хазаин на вечеря в комплекса на президентския замък.
Победата над гръцката войска на 30 август 1992 година е водена от Ататюрк. Войната стартира след гръцкото навлизане в Измир през 1919 година, подкрепено от съюзническите сили на Англия, Франция, Русия и Италия.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР