Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече неприемливо решението на

...
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече неприемливо решението на
Коментари Харесай

CNN Turk: Ердоган нарече неприемливо решението на Русия да признае независимостта на контролираните от сепаратистите райони в Донбас

Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова „ недопустимо ” решението на Русия да признае независимостта на следените от сепаратистите региони в Донбас, наричани от тях Донецка и Луганска национални републики (ДНР и ЛНР), предава CNN Turk .

„ От самото начало на рецесията откровено се стремихме да понижим напрежението. В изказване на нашето външно министерство по отношение на последните събития беше посочено, че решението на Русия да признае така наречен Донецка и Луганска републики опонира на Минските съглашения. Беше очебийно, че това решение е очевидно нарушаване на политическото единение, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Считаме, че сходно решение на Русия е недопустимо. Отново призоваваме страните да зачитат здравия разсъдък и интернационалното право ", сподели турският президент пред кореспонденти на самолета си след завръщане от африканска обиколка. Интервюто беше оповестено във вторник от CNN Turk.

Според Ердоган Турция смята предлагането на украинския президент Владимир Зеленски за привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с присъединяване на Украйна, Германия и Турция като позитивен метод. „ Ако такова предложение откри приложение, тогава, несъмнено, се ангажираме. Предложението на господин Зеленски е позитивен метод. Ако членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и други страни са съгласни с него, тогава ние ще участваме в тази среща “, сподели турският президент.

На конференцията по сигурността в Мюнхен на 19 февруари президентът Владимир Зеленски предложи привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с присъединяване на Украйна, Германия и Турция. Освен това той предложи Съветът за сигурност на Организация на обединените нации „ да създаде нови, ефикасни гаранции за сигурност за Украйна “. Според Зеленски такива гаранции са нужни в този момент, до момента в който Украйна не е получила участие в НАТО, до момента в който е „ на процедура в сива зона – във вакуум на сигурността “.

Ердоган още сподели, че Турция смята за належащо да вземе " спомагателни защитни ограничения " след решението на Русия. „ Ние сме черноморска страна, в това отношение би трябвало да вземем доста защитни ограничения. Ние към този момент ги подхващаме, само че продължаваме и ще продължим да работим в тази посока. Не можем да пренебрегнем отговорностите на черноморска страна, с това схващане ще продължим пътя си “, сподели обаче Ердоган, без да изяснява за какви ограничения приказва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР