Анкара. Още от избухването на конфликта между Русия и Украйна

...
Анкара. Още от избухването на конфликта между Русия и Украйна
Коментари Харесай

Haberturk : Турция не трябва да е в центъра на пожара в Черно море

Анкара. Още от експлоадирането на спора сред Русия и Украйна имаше голям брой известия за вероятен боен сюжет. Днес обаче обстановката е доста по-сериозна. Все повече и повече войски както от Русия, по този начин и от Запада се концентрират в района на Донбас. И двата фланга заявяват, че опасността идва от противоположната страна и че възможна офанзива ще получи най-суровия отговор, написа турският вестник Haberturk

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс посети Москва през ноември, с цел да предизвести руснаците, че нахлуването в Украйна ще подкопае съветската стопанска система и ще унищожи очакванията за доближаване със Запада. Руският президент Владимир Путин обаче единствено се преструваше, че слуша... В същото време Русия продължи да струпва войски към границата с Украйна, което беше възприето като предизвикателство.

На 1 декември НАТО се събра на среща на външните министри, с цел да бъдат разисквани вероятните аргументи за концентрацията на съветски войски на границата с Украйна. Алиансът и Съединени американски щати предизвестиха, че Русия ще заплати висока цена за всяка военна експанзия против Украйна. Путин отговори, че в случай че НАТО, водено от Съединените щати, разположи ракети в Украйна, способни да доближат Москва за минути, Русия ще би трябвало да предприеме дейности.

Русия не отстъпва. В непосредственост до границата има към 100 хиляди нейни военни и скоро този брой може да се усили. Путин е самоуверен политик. Доста мъчно е да бъде разколебан. Със сигурност някои западни страни ще предложат честно евакуиране на войските. Ако обаче Путин внезапно отхвърли тези оферти, тогава нещата ще станат още по-сложни. Въпреки това, факт е, че сега е много мъчно да се спре Русия в Черно море с сходни политики и дейности.

Един съветски посланик е декларирал пред публицист на изданието, че в случай че спорът се популяризира до Черно море, това ще засегне и Турция и Европа, което може бързо да се трансформира в проблем за НАТО. Преди това Германия, под ръководството на Меркел, действаше като сериозен медиатор и балансьор сред Русия и Европейски Съюз. В редиците на новото немско държавно управление обаче няма политик, който да се придържа към сходен курс.

Междувременно Турция има намерение да работи като медиатор. В петък, 3 декември, президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин ще проведат телефонен диалог. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, на въпрос дали украинската тематика ще бъде обсъждана в този диалог, отговори: „ Ако тази тематика е повдигната от президента на Турция, тогава да “. Каква ще бъде позицията на Путин при положение на разискване на тази тематика, може да се разбере от следните думи на Песков: „ Ако господин Ердоган може по някакъв метод да употребява своето въздействие и това въздействие е безусловно недвусмислено както в районни, по този начин и в международните каузи в доста аспекти, в случай че той успее да употребява въздействието си, с цел да накара Киев да стартира да извършва отговорностите си по пакета от ограничения от Минск, споразуменията от Париж и по този начин нататък, тогава това може единствено да се приветства “.

Подобна оценка направи и представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя напомни, че Русия не е страна в този спор, негови участници са Киев, Донецк и Луганск. „ Несъмнено сме признателни на турската страна, и по-специално на президента на Турция, за желанието да насърчи урегулирането на вътрешно-украинския спор. Важна стъпка в тази посока може да бъде приносът на Ердоган да убеди украинските управляващи да се откажат от нападателните проекти против Донбас и да стартират да извършват Минските съглашения в директен разговор с представители на Донецк и Луганск “, сподели Захарова.

Очевидно администрацията в Москва няма да благоприятства посредничеството на Турция сред Русия и Украйна, а ще продължи да следва своя път. В същото време Русия упорства, че това е вътрешен спор сред украинците.

Въпреки че има някои сфери, по тематиките, по които Турция реализира стратегическо съдействие с Русия, в райони като Либия, Кавказ, Украйна. Навсякъде обаче става дума за разнообразни лагери. Позицията на Турция, страна-членка на НАТО, по отношение на Украйна евентуално ще влезе в несъгласие с ползите на Русия. Русия влезе на бойното поле по време на сирийската рецесия през 2015 година Но когато става дума за Украйна, всеки риск ще бъде общопризнат от Москва като съществена опасност. Турция е страната, която би трябвало да подходи деликатно, защото има поучения от Първата международна война. В Черно море никой няма да й се притече на помощ. Тук възможен спор сред Съединени американски щати и Русия ще бъде още по-сериозен. Защото този път пожарът няма да е в зоната на въздействие на Русия, а непосредствено в нейния дом. И Турция не би трябвало да се озовава в разгара на вероятен пожар в Черно море. Ако е належащо, би трябвало да излезе на брега в точния момент.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР