Анкара. Анкара се застъпва за засилване на взаимодействието между страните

...
Анкара. Анкара се застъпва за засилване на взаимодействието между страните
Коментари Харесай

Ердоган: Турция разглежда Грузия като ключ за регионалното сътрудничество

Анкара. Анкара се застъпва за усилване на взаимоотношението сред страните от района и е подготвена да поддържа тристранното съдействие във форматите Азербайджан-Грузия-Армения или Турция-Азербайджан-Грузия. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с грузинския министър председател Иракли Гарибашвили в Анкара, представен от “Анадолската организация “ .

Президентът Ердоган също акцентира, че Турция поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Грузия.

„ Бих желал да употребявам тази опция, с цел да потвърдя желанието си да разгадаем споровете в Абхазия и Южна Осетия по кротичък метод и в сходство с териториалната целокупност на Грузия “, сподели той.

Той означи, че Турция преглежда Грузия като " ключ към районното съдействие ".

„ Турция е най-големият търговски сътрудник на Грузия през последните 14 години и в този момент задачата ни е да увеличим размера на търговията до 3 милиарда $. Преговаряме за удължение на Споразумението за свободна търговия. Решени сме да опростим търговията и да ускорим митническите процедури “, сподели Ердоган.

Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили във вторник, 1 юни, дойде в Анкара на публично посещаване по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Това е първото публично посещаване на Гарибашвили в Турция, откакто встъпи в служба като министър-председател.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР