Англичанинът Том Бейзли живее във френския град Марсилия, но обича

...
Англичанинът Том Бейзли живее във френския град Марсилия, но обича
Коментари Харесай

Край на евтиното онлайн пазаруване от Англия

Англичанинът Том Бейзли живее във френския град Марсилия, само че обича да пазари онлайн от разнообразни уеб сайтове в родината си, защото познава по-добре марките, а и някои артикули са доста по-евтини. Така прави и преди дни, когато му би трябвало полица за баня. Поръчва една за 42 паунда (47 евро), само че часове преди да му бъде доставена, получава известие, че би трябвало да заплати още 30 евро налози и такси за импорт поради Брекзит.

Това беше цялостна изненада за мен – нещо като записка за откуп, споделя той пред английския вестник Guardian. Вестникът е получил сходни недоволства и от други европейски страни. Сред тях е гражданин на Франкфурт, от който са поискани в допълнение 102 евро за поръчано от Англия облекло за колоездене. Жена в Нидерландия си купува панталон преди Нова година от английска компания. Доставен ѝ е без проблем през декември. Харесва го доста и поръчва още два, само че към този момент е януари и би трябвало да заплати и 20 евро за вноса им в Европа.

Експертът по логистика и спедиция Крис Хиксън предизвестява, че доста хора ще останат сюрпризирани по същия метод, защото са решили, че контрактуваното съглашение за търговия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз с нулеви мита и без квоти значи, че няма да има спомагателни такси, а това не е по този начин. Причината е, че за внасяните от Острова артикули в европейски страни към този момент ще би трябвало да се попълня митническа декларация – процедура, която нормално се прави от превозвачите и се таксува към 20 евро. Освен това, в случай че не са създадени във Англия, върху тях се начисляват мито и Данък добавена стойност. Френски уебсайт пресметна, че маркови маратонки на китайски производител, които на Острова се продават за 270 евро, могат да излязат 378 евро на европейските купувачи.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Англия излиза от Европейския съюз на 1 януари. Ако д...

Това е причина огромни онлайн търговци като Amazon да насочват клиентите си, употребяващи английския им портал, към европейски други възможности, когато става въпрос за доставки в страни от Европейски Съюз. А по-малки компании като " Асос " да вземем за пример, която е ориентирана към младежи, изобщо да спрат доставки към Европа.

Проверка на вестник " 24 часа " сподели, че куриерските компании сред Англия и България, които предлагаха услуга да поръчваш артикули от британски уеб сайтове до техни офиси на Острова и те да ти ги доставят по-евтино, също сега не извършват курсове към нашата страна. Някои от тях даже към този момент са оповестили различна опция за интернет извършване на покупки към техни немски представителства.

" Препоръчваме ви да пазарувате от онлайн магазини в Германия, защото складът ни в Англия краткотрайно приключва приемането на колета. Поради излизането на Англия от Европейски Съюз те подлежат на митническо освобождение, а за нас е невероятно да набавим нужните документи за всяка една стока, с цел да го създадем ", се показва в известие на една от компаниите. Друга осведоми клиентите си, че всеки колет, който изпращат към България, би трябвало да бъде съпроводен с списък на британски език на наличието му, като към листата със неразрешени артикули с изключение на цигари и алкохол се прибавят и храна и медикаменти.



" Това е извънредно комплицирана обстановка. Моята рекомендация към всеки в Европейски Съюз, който желае да закупи нещо от Обединеното кралство, е да не поръчва нищо, до момента в който не разбере какви ще бъдат таксите и налозите. И да бъде толерантен, защото на всички по веригата им би трябвало време, с цел да свикнат с новите условия ", изяснява Хиксън. Години наред Англия беше нещо като разпределителен център на онлайн търговията за Европа поради положителните си карго услуги с кораби от страни като Китай и Индия. След Брекзит обаче това, наподобява, ще се промени.

Тираджии също се оплакаха, че стартират да изпитват усложнения при прекосяването на британските граници и евентуално до дни ще се образуват и опашки от чакащи камиони. " Досетих се, че ми предстоят проблеми, откакто излизайки от Евротунела, бях ориентиран в оранжева лента вместо в зелена ", споделя 69-годишният водач Роджър Уайт. Той кара от Англия кашкавал към Белгия, само че е арестуван от френските гранични управляващи в Кале повече от денонощие поради липса на фитосанитарен документ. В същото състояние са още 30-40 негови сътрудници, които са принудени да изчакат в особено обособена зона.

Всичко това е ново за всички и за жалост, не можем да създадем нещо по въпроса, прибавя Уайт. Той е водач на камион от 48 години и добре си спомня времето преди облекченията на единния европейски пазар. Тогава обаче имало изясненост още при товарене на стоката какви документи се изискват, до момента в който в този момент много неща се правели в придвижване поради прекомерно късно реализирана договорка за Брекзит сред Лондон и Брюксел.

Затова Англия към момента заобикаля въвеждането на строги митнически инспекции, нещо което Франция към този момент стартира да прави и се чака да стане още по-активна, откакто естественият трафик през Ламанша се възвърне в средата на януари. По данни на английското транспортно министерство от началото на годината минават приблизително 2000 камиона на ден, което e към 1/4 от естествения им брой, и 90% от тях са с авансово готова гранична документи. Повечето транспортни компании се въздържат да вършат курсове, защото е допустимо даже единствено поради един артикул в камиона им с неверен митнически формуляр да има закъснение на цялата пратка с дни.



Една от най-старите компании за пушена сьомга в Шотландия, съществуваща от 1857 година, изпрати яростно писмо до английските управляващи, в което ги упрекна в груба непросветеност във връзка с новите правила за експорт на бързо развалящи се морски артикули. " Ние в John Ross Jr прекарахме години в подготовка за Брекзит. Ангажирахме всевъзможни експерти, в това число френски юристи, правихме подготвителни пътувания по какъв начин ще продължи търговията ни към Европейски Съюз. Следвахме вашите инструкции за прекосяване на границата и все пак, до момента в който пиша тези редове, пети ден камиони с наша стока още не са минали границата. Получихме даже удостоверение, че IT системите на Англия и Франция са несъвместими ", написа в писмото на шефа по продажбите на компанията Виктория Лий-Пиърсън. Тя съпоставя метода на английското държавно управление към техния бранш като " да те хвърлят в студените води на Атлантическия океан без избавителна жилетка ".

Междувременно стана ясно, че към този момент стартира да се усеща дефицит на някои артикули в супермаркетите в Северна Ирландия, откакто, с цел да се избегне слагането на физическа граница сред региона, която е част от Обединеното кралство, и съседката ѝ Република Ирландия, членуваща в Европейски Съюз. Дори огромни английски вериги като Marks & Spencer` признаха, че са спрели да доставят редица артикули за северноирландските си магазини, защото не могат да се оправят с бюрокрацията към Брекзит.

" Най-добрият образец, който мога да ви дам по въпроса, е с нашите бонбони Percy Pig. Те се създават в Германия и откакто дойдат в Англия, на доктрина би трябвало да бъдат обложени с налог, преди да бъдат превозени към Северна Ирландия, защото са артикул, приближаващ от трета страна ", изясни пред BBC основният изпълнителен шеф на компанията Стив Роу. Той увери, че интензивно работят за намаляване на резултата от новите правила за генезис на стоките, според които те се обмитяват по друг метод според от коя страна идват.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР