Ангажирането на младите хора в политиката и тяхното по-активно участие

...
Ангажирането на младите хора в политиката и тяхното по-активно участие
Коментари Харесай

Да намалим ли възрастта за гласуване?


Ангажирането на младежите в политиката и тяхното по-активно присъединяване са измежду най-обсъжданите и настоящи въпроси в редица страни в Европейския съюз. Актуалността на този спор се ускорява както с динамичността на провеждащите се друг тип избори в обособените страни от Съюза, по този начин и с наближаването на вота за представители в Европейския парламент на страните - членки през юни следващата година. Гласуването не просто е акт на практикуване на едно от главните демократични права, само че носи със себе си и отговорност. Именно поради това в по-голямата част от страните в Европейския съюз минималната възраст за упражняването на избор е 18 година, т.е. навършването на пълноправие. Този метод почива върху аргумента, че взимането на самостоятелни, виновни решения, които засягат освен личния, само че и живота на цялото общество, изисква налична задоволителна зрялост.

Участници:
Стоил Цицелков -  член на Обществения съвет на Централната изборна комисия и създател на " Обединение за почтени избори " ;
Евелина Славкова - социолог от проучвателен център " Тренд " ;
Жак Жупан Галунич - консултант на управлението на словенската организация Dijaška Organizacija Slovenije, която се бори за възстановяване на статута и отбрана на правата на учениците в междинното учебно заведение на национално и интернационално равнище (продукция на RTVS - Slovenia).

Въпросният метод бе подложен под въпрос от някои страни в Европейския съюз. В тях право на глас имат младежите към момента ненавършили пълноправие.

Първа модела пречупи Австрия, която през 2007 година фиксира прага на възрастта за гласоподаване на 16 година Въпреки че е част от избрана политическа сделка, тази мярка почива на действителни процеси в австрийското общество. Техните резултати личат от социологически данни. Според изследване на Евробарометър за европейската юноша от 2017 година, в което са взели участие 11 хиляди младежи, Австрия и Италия са преди всичко в Европейския съюз по изборна интензивност на младежите на възраст сред 15 и 30 години. Според данните от това допитване близо 80 на 100 от австрийските младежи са декларирали, че са взели участие в локални, районни или национални избори през последните три години. Средният % за Европейския съюз за съпоставяне е 64. Според наблюдаващи има нарастване на интереса към политиката измежду младежите в Австрия в интервала сред общите избори в страната 2013 - 2017 година Същите наблюдаващи означават обаче, че тази наклонност би трябвало да бъде подкрепена от дълготрайна тактика, включваща разнообразни ограничения, измежду които учебни и извънучилищни занимания, интензивно присъединяване на водачите на публично мнение, въвеждане на политическото обучение като предмет, както и разнообразни образования и стажове, които да обезпечават практическите приложения на наученото.

След Австрия втората страна, която смъкна възрастовия предел за гласоподаване бе Гърция. През 2016 година южната ни съседка понижи възрастта до 17 година, само че единствено при изискване, че лицето навършва пълноправие в годината на изборите. Знаем също, че Гърция е измежду страните от Европейския съюз, където гласуването е наложително. Две години по-късно Народното събрание на Малта утвърди промени в Конституцията, с които намали възрастта от 18 на 16 години.

През 2022 година в Белгия бе признат закон, съгласно който лица на 16 и 17 година имат право да гласоподават след подаване на молба за това до общината по местоживеене. Година по-късно Белгийският парламентарен съд дефинира това условие за противоконституционно и по този начин възрастта остана 16 без спомагателни условия за присъединяване в изборите. Смъкването на възрастовия предел в страната докара до прибавянето на 270 хиляди младежи към имащите право на избор там.

В началото на 2023 година Германия бе признат закон, съгласно който бе понижена възрастта за гласоподаване на европейски избори от 18 на 16 г. Във всички останали държави-членки минималната възраст за практикуване на избор е 18 години. 

Довежда ли до повече народна власт намаляването на възрастта за гласоподаване? Действа ли тази стъпка мобилизиращо и ангажиращо на младежите и въвлича ли ги повече в демократичните процеси? Това са част от въпросите, на които търсим отговор.

Смъкването на прага за гласоподаване самичък по себе си няма да докара до смяна без това да е съпроводено с повсеместен пакет от промени, счита Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на Централната изборна комисия и създател на " Обединение за почтени избори ", платформа, чиято цел е да се бори против изборните измами, пазаруването на гласове и следените вотове.

Като подобаваща дефинира възрастта за гласоподаване 18 година Евелина Славкова - социолог от проучвателен център " Тренд " със сериозен опит в електоралните, обществени и маркетингови проучвания.

Как стои този въпрос в Словения? Там има ученическа организация, която се бори за възстановяване на статута и отбрана на правата на учениците в междинното учебно заведение на национално и интернационално равнище. Жак Жупан Галунич, консултант на управлението на организацията, споделя, че макар че тя поддържа намаляването на възрастта за гласоподаване, не всички студенти в студентския парламент на организацията са за това. По въпроса за намаляването на възрастта, мотив в интерес на тази смяна са демографските промени в обществото. Младите хора са изправени пред съществени политически провокации. Те освен че сега имат малко политическо въздействие, когато става дума за институционална политика, само че с увеличението на продължителността на живота и преобръщането на демографската пирамида, ще имат още по-малко. Освен това в доста случаи младежите постоянно са третирани като възрастни. Те заплащат налози, могат да имат работа, да имат законови отговорности и да бъдат обект на наказателно гонене.

Тогава за какво би трябвало да имат по-малко демократични права?



Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР