Анализатори предупредиха европейската индустрия, че кризата, пред която е изправена

...
Анализатори предупредиха европейската индустрия, че кризата, пред която е изправена
Коментари Харесай

Прогнозират години спад на европейската индустрия

Анализатори предизвестиха европейската промишленост, че рецесията, пред която е изправена тази зима, няма да завърши с края на студа. Предстоят ѝ най-малко още две сложни години. Много компании в Европейски Съюз ще станат нерентабилни поради скъпите енергийни запаси. Те ще бъдат принудени или да затворят, или да реалокират производството си в други страни. Накъде ще се придвижи европейската промишленост и какъв брой години ще са нужни, с цел да се деиндустриализира Европейски Съюз?

Промишлеността на Европа претърпява сложни времена заради енергийната рецесия. Лошата вест обаче е, че тестванията няма да свършат дотук. Европейските заводи ги чакат най-малко още две сложни години. Отслабване на напрежението на енергийния пазар не се чака до 2024 година, считат специалисти от консултантската компания ПВК. Енергийната рецесия заплашва основни браншове на немската промишленост и води до деиндустриализация на Европа, написа немският вестник „ Ди Велт “, базирайки се на това изследване.

Изключително високите цени на газа удариха изключително мощно промишлеността на Германия като най-голямата стопанска система в Европа. И макар че до момента в който немската промишленост към момента създава артикули, по-евтини от междинното за Европейски Съюз, ръководителите на всяка четвърта компания в Германия мислят за опцията за прекачване на производството в чужбина.

Според изследването Европа губи световната си конкурентоспособност и прелест като място на произвеждане. „ В бъдеще доста компании може да решат да реорганизират интервенциите си в Европа или да изоставен Европа напълно “, споделя Андреас Спаене, началник на отдел „ Стратегия и Европа “.

Стоманодобивната, автомобилната и химическата индустрия са под голям напън заради по-високите индустриални разноски. Производствените разноски са нарастнали относително непретенциозно единствено във Франция и Испания, защото енергийният микс на тези страни има висок дял на нуклеарна сила и възобновими енергийни източници. От друга страна, страните от Европейски Съюз, мощно подвластни от съветския нефт и газ, като Полша и Германия, са подложени на по-голям напън заради дефицита на газ. Самите индустриалци споделят, че Европа би трябвало да се приготви за продължителна рецесия.

„ Ние сме в газова рецесия и ще продължим да бъдем в рецесия през идващите 2-3 години. Така че дано не развиваме подправено възприятие за сигурност “, сподели Сид Бамбавале, началник на азиатския отдел във „ Витол “, най-големият самостоятелен търговец на сила в света.

„ Ако Европа загуби икономическата си конкурентоспособност, това ще заплаши нейния модел на благополучие “, сподели Марко Трончети Провера, един от най-големите бизнесмени в Италия, началник на „ Пирели Груп “. „ Сега е незабавен случай. Губим контракти. Ако няма незабавна реакция на енергийната рецесия, ще изхвърлим това, което е издигнато в Европа през последните десетилетия “, споделя той.

Основното бързо решение, което европейците употребяват, с цел да се оправят с енергийния дефицит, е да понижат потреблението на сила най-вече от промишлеността. Още през второто тримесечие на 2022 година потреблението на газ в Европейски Съюз спадна внезапно с 16% до 71 милиарда кубически метра газ, а за деветте месеца от януари до септември европейските страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижиха потреблението на газ с 10%, в това число в производството с 15%, сочат данните на Международната организация по енергетика.

„ Онези браншове от промишлеността, които употребяват най-вече сила, в това число електричество, страдат най-вече, защото тя се генерира от топлоелектрически централи, работещи на газ или въглища. Производители на керамични плочки, производители на коли, производители на торове и химикали и доста други към този момент се оплакаха “, споделя Владимир Чернов, анализатор във „ Фрийдъм Финанс “.

Всяко дружество намира собствен личен метод за понижаване на потреблението на сила. „ Например, френският авто производител „ Рено “ понижава времето за загряване на боята, развой, който съставлява до 40% от потреблението на газ. Вече има доказателства, че още преди да е настъпила зимата, огромните компании са почнали да понижават производството в някои промишлености заради дефицит на сила. Лидерите в региона на химикалите, торовете и керамиката предизвестяват, че рискуват да изгубят пазарен дял и може да бъдат принудени да реалокират част от производството си в елементи на света, които могат да предложат по-евтина сила “, отбелязва Чернов.

„ Нарастващите цени на силата сега предизвикват обезпокоителен спад в конкурентоспособността на индустриалните консуматори на сила в Европа “ и без незабавни дейности за ограничение на цените за енергоемките компании „ вредите ще бъдат непоправими “. Такова писмо изпратиха членове на Европейската кръгла маса за промишлеността до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лидерите на Франция и Германия неотдавна показаха недоволството си, че Съединени американски щати бракониерстват европейската промишленост освен посредством по-евтини енергийни запаси, само че и като им дават спомагателни облаги за пренасяне на производството на тяхна територия. Само в Оклахома имат намерение да се открият към 60 немски компании.

„ Но освен Съединени американски щати ще станат по-изгодни за европейския бизнес. Унгария да вземем за пример реализира изключения от антируските наказания и ще продължи да получава на ниска цена съветски газ. Унгария даже неотдавна подписа съглашение за увеличение на доставките от „ Газпром “. Не е изненадващо, че да вземем за пример „ Костал Автомобил Електрик “ стартира да трансферира работни места в Унгария. Тя има намерение да затвори производството в Германия през идващите две години “, споделя Владимир Чернов.

Още две направления за „ миграция “ на европейските фабрики са Турция и Китай. Например производителят на керамични плочки „ ВиБ Тайлс “ се насочва към Турция, до момента в който колоси като БАСФ и БМВ възнамеряват да отворят нови фабрики в Китай.

Това е неуместна действителност за европейските политици. Те към този момент са похарчили стотици милиарди евро за поддръжка на популацията и за пълнене на подземни газови складове в подготовка за тази зима. Тежестта върху държавните бюджети набъбна неимоверно. Но единствено парите не са задоволителни. Правителствата би трябвало да лимитират работата на заводите, които обаче при такива цени става по-изгодно да затворят, в сравнение с да работят на загуба.

Но най-неприятната вест е, че щом актуалната зима завърши, проблемите няма да изчезнат. Всички те ще продължат и през идната година. Подготовката за идната зима, а и самата идната зима ще протече в същата атмосфера на рецесия и колапс, както сега.

„ Отнема повече време, с цел да се натрупат по-скъпи доставки от други експортьори. Освен това европейците евентуално ще вкарат ограничения за взаимно закупуване на синьо гориво, цената на всеки газ ще бъде лимитирана и те по-бързо ще преминат към " зелена сила ". Но това изисква спомагателни финансови вложения и повече време, тъй че към този момент най-ефективният метод за оцеляване през зимата е намаляването на потреблението на сила “, споделя Чернов.

Европейската промишленост е основателно загрижена от обстоятелството, че в случай че тази година беше допустимо да се запълнят подземните газови складове в Европа до 90%, то до идната зима няма да е допустимо да се изпълнят хранилищата догоре.

Факт е, че районът съумя да внесе рекордни количества ВПГ тази година единствено заради обстоятелството, че търсенето от Китай се оказа постепенно. А Китай даже изнесе част от контрактувания ВПГ за Европа. През новата година обаче Китай може да приключи политиката на нулев коронавирус и да върне високото ползване на ВПГ. И тогава шансът от 2022 година елементарно може да напусне европейците през 2023 година

В пет от седемте сюжета Европа може да се сблъска единствено с 65% потенциал на подземните складове за газ през зимата на 2023-2024 година Това сподели анализът на анализатора на европейския газов пазар в ИЦИС Паула ди Матиа при изискване, че съветският газ ще минава единствено през " Турски поток ".

Сценариите, които биха разрешили на Европа да има задоволително газ в хранилищата, включват доста понижаване на търсенето през зимата или сред ноември 2022 година и септември 2023 година, както и увеличение на вноса на ВПГ до 440 милиона кубически метра дневно, т.е. повече от тази година.

И проблемите с пълненето на хранилищата през лятото на 2023 година значително ще зависят от това какъв брой празни са тези складове тази зима, сподели Ди Матиа. Вероятността те да бъдат съществено изчерпани е много огромна поради физическия дефицит на газ. Следователно през 2023 година европейците ще би трябвало да продължат да понижават търсенето и да зависят от размера на втечнения природен газ в своя район, с цел да балансират по някакъв метод обстановката на енергийния пазар.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР