Анализът на европейската централа на Световната здравна организация сочи, че

...
Анализът на европейската централа на Световната здравна организация сочи, че
Коментари Харесай

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Анализът на европейската централа на Световната здравна организация сочи, че доста от предлаганите в комерсиалната мрежа бебешки храни са с прекомерно високо наличие на захар. Това се отнася както за плодови пюрета, по този начин за зеленчуковите и месните кашички. СЗО търси метод да накара европейските производители да забранят добавените захари в храни за деца под 36 месеца.
Експерти настояват, че с храните от комерсиалната мрежа, първите зъбки на бебета са изложени на нараснал риск. Също по този начин зареждането с храни, цялостни със захар, може в следствие да докара до наднормено тегло и болести, свързани със затлъстяване. В разбора се загатва, че е нежелателно бебетата да бъдат тъпкани със захар под шестмесечна възраст, по това време е целесъобразно те да са на кърма.
Данните на СЗО за Европа сочат, че предлаганите в Обединеното кралство, Дания и Испания през 2016-17 година бебешки храни, са в норма откъм наличие на сол, протеини и мазнини, само че доста артикули са с високо наличие на захар.
Захарите съставляват 70% от питателните калории в плодови пюрета, само че плодови пюрета се прибавят и към солените ястия. „ Много от солените кашички, продавани в Обединеното кралство и Дания, носят над 15% сила от общата захар, като плодовото пюре обезпечава огромна част от захарното наличие даже в видимо солени артикули “, се споделя в отчета на СЗО.
СЗО добавя, че всички добавени захари, в това число концентратът от плодови сокове, би трябвало да бъдат неразрешени за детските храни. Нито една храна не би трябвало да съдържа повече от 5% пюре от общото тегло, изключително при солените храни. Сухи солени закуски, като бисквити, не би трябвало да имат повече от 15% калории, идващи от захарта.
СЗО упорства:
Плодови питиета и сокове, подсладени млечни артикули и подсладени произведения от други възможности на млечни артикули, сладкарски произведения и сладки закуски не би трябвало да се продават като подобаващи за кърмачета и дребни деца до 36 месеца!

СЗО споделя, че етикетирането на детските храни се нуждае от корекции. Много бебешки храни в Обединеното кралство имат заблуждаващи етикети. Например при пюрето от ягоди, малини и банани на " Хайнц ", което се предлага за бебета след четири месеца, в наименованието липсва главната съставна част. Продуктът би трябвало да се назовава съсредоточено ябълково пюре (79%) с банан (8%) и малина (5%).
Много артикули, наблъскани със захар, се оферират на пазара като подобаващи за четиримесечни бебета в цялостна диаметралност от рекомендациите на СЗО.
Има и втори отчет на европейската централа на СЗО. Той демонстрира страните, в които необятно се употребява несъответствуваща промоция на бебешки храни. Посочени са: Австрия, България, Унгария и Израел.
Във всичките четири страни, от 28% до 60% от бебешките храни се пускат на пазара с инструкции на етикета, че са подобаващи за бебета под 6 месеца, което е в нарушаване на кодекса на СЗО. Между 16% и 53% от бебешките храни в тези страни са имали анимационни герои на етикета, което не се предлага, тъй като притегля детския взор.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР