Анализът е препубликуван от В област Смолян дърва няма. Едно,

...
Анализът е препубликуван от В област Смолян дърва няма. Едно,
Коментари Харесай

Няма, но няма и да има. Защо изчезнаха дървата за огрев

Анализът е препубликуван от

" В област Смолян дърва няма. Едно, че няма нито един склад, обещан от Корнелия Нинова. И второ компаниите карат в завода за целулоза в Стамболийски. Там цената е хубава ".

Това сподели за " Свободна Европа " мъж от смолянското село Давидково и помоли да не загатваме името му.

Няколко дни по-рано страната ограничи износа на дървесина, с цел да позволи казуса. Това обаче няма да се случи, сподели инспекция на " Свободна Европа ", тъй като аргументите за рецесията са напълно разнообразни.

" Април месец съм платил на локална компания 20 кубика (кубични метра - бел.ред.) бук. Цената беше 90 лв. за кубик. Успяха да ми докарат 15, остават още 5 и нямам доверие, че ще ми ги докарат ", споделя още мъжът от Давидково.

В сряда в област Смолян управляващите откриха парещ телефон за сигнали, свързани с доставката на дърва за огрев за популацията. В планинските райони това е значимо, тъй като съвсем всички семейства се отопляват с дърва през зимата.

Хората там помнят по какъв начин през февруари някогашният вицепремиер Корнелия Нинова и тогавашният аграрни министър Иван Иванов, излъчени от Българска социалистическа партия, споделиха, че страната ще отвори хранилища, с цел да продава дърва за огрев на хората без медиатори и на ниски цени.

В Смолян тази вест е довела до всеобщо записване на хората за приемане на евтини дърва.

" Това не се случи. За мен това заричане е чисто популистко, с което подведоха хората, които се отопляват на дърва ", сподели регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев, представен от районното издание Отзвук.БГ. Той беше назначен от служебното държавно управление в първите дни на август.

На територията на Смолянска област не е открит нито един нов склад. Единственият, който до момента съществува, е в Доспат. Той обаче е празен.

Дърва няма.

В средата на август служебният министър на земеделието Явор Гечев реагира на казуса и сподели, че желае да предотврати " опасността от недостиг " и издаде заповед за тримесечна възбрана за експорт на дървесина за трети страни, т.е. отвън страните от Европейския съюз. Неговата концепция е, че би трябвало да бъде спрян износът, с цел да остават дърва за хората в България.

Общото сред всички упоменати дотук имена е, че са от Българска социалистическа партия. Но до момента в който Нинова и Иванов са част от управлението, то Гечев и Сабрутев са от така наречен съпротива в партията.

Има и друго общо сред дейностите на предходното и настоящето държавно управление - Нинова не позволи казуса, а следва да забележим по какъв начин дейностите на Гечев също няма да го решат.

Колко дървесина създава и изнася България

Последният разбор на Агенцията по горите е за интервала 2016 - 2021 година Данните демонстрират спад - както на количествата добита, по този начин и на количествата изнесена дървесина. Изключение вършат 2017 и 2018 година, само че разликите в количествата не са огромни.

Добита и изнесена дървесина и дърва за огрев за 2016-2020 година

 Няма, само че няма и да има. Защо изчезнаха дървата за огрев


Вероятно забелязвате, че износът е доста малко на фона на добива. Това пък, евентуално, ви кара да се питате по какъв начин тогава прекъсването на износа ще върне дървата на българския пазар. След малко ще стане дума и за това.

Данните демонстрират и общо нарастване на вноса в България на дърва за огрев и на занемарен дървен материал за интервала 2017-2020 година Увеличението е най-значително при вноса на дърва за огрев, който от 36 530 тона през 2017 година, през 2020 година към този момент е три пъти повече и доближава 100 876 тона.

Внос на дървесина за перида 2016-2020 година (в тонове)

 Няма, само че няма и да има. Защо изчезнаха дървата за огрев


Как наподобява тази картина от началото на тази година?

Данните на Националния статистически институт за първите 6 месеца на 2022 година демонстрират, че България е изнесла близо 24 хиляди тона необработена дървесина.

В България е възприето дървеният материал да се търгува в кубични метри. Преобразуването от тонове в кубични метри е доста условно и зависи както от типа на дървата, по този начин и от това дали става въпрос за сухи или мокри дърва.

Като ориентир обаче е признато, че към 700 кг са равни на 1 пространствен метър дърва. Това значи, че са изнесени към 34 хиляди кубика занемарен дървен материал. Това е единствено 1 на 100 от добива за същия интервал, демонстрират данните на Агенцията по горите.

Това значи, че даже целият експорт да бъде спрян, това не може да промени очевидно обстановката.

Най-много дървесина е изнесена за Гърция - над 11 хиляди тона. На второ място е Румъния с към 6 хиляди тона. Следват Северна Македония, Китай и Турция.

Данните демонстрират, че над половината от износа е за страни от Европейски Съюз. Това значи, че прекъсването на износа за трети страни, такива отвън Европейски Съюз, ще има още по-незабележим резултат върху пазара в страната.

За същия интервал България е внесла почти същото количество занемарен дървен материал - 26 хиляди тона (или 38 хиляди кубични метра). Това е единствено с 2 хиляди тона повече от износа.

Износ на дървесина за януари-юни 2022 година (в кг)

 Няма, само че няма и да има. Защо изчезнаха дървата за огрев


Всички тези цифри разкриват една картина, която беше спестена от земеделския министър, когато обясняваше за какво ще ограничи износа - пазарът на дърва в България е съвсем напълно затворен и нито вносът, нито износът играят някаква основна роля.

Какво тогава ще промени възбраната за експорт

Отговорът е къс: съвсем нищо. Причината е, че количествата изнасяна дървесина са дребни на фона на общия рандеман.

Бившият ръководител на Агенцията по горите и някогашен народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев дефинира възбраната като популизъм. 

" Забраната за експорт на дървесина няма да реши казуса с дефицита ", сподели Дунчев за Свободна Европа. Забраната се отнася единствено за трети страни " и може елементарно да се заобикаля, като се изнася за Турция през Гърция да вземем за пример ", сподели още Дунчев.

Фоторегистърът на Югозападното държавно дружество демонстрира, че през последната седмица износът към Гърция е деен.

Според предприемача Красимир Дачев, който е притежател на целулозната фабрика " Свилоза " в Силистра, от възбраната за експорт на дървесина " няма да има необикновен резултат, само че е показателна, като признак за политиката на министъра, че търси решение ".

" Тази възбрана е безсмислена, тъй като количествата дървесина не отиват в чужбина. Проблемът е, че дърветата не престават да са си в гората, а ние не можем да ги добием ", сподели Цветан Цонев от Асоциацията на дърводобивните компании.

Къде са дървата

Дърва има, само че те не стигат до хората, които ги търсят за отопление. Когато някъде въпреки всичко се появят дърва, те са на много по-високи цени. Причините за това са няколко.

Едната е, че държавните предприятия нямат ресурса да добиват дървесината сами, а би трябвало да разпореждат активността на частни компании.

" Фирмите не влизат да секат, тъй като цената, която държавните предприятия заплащат, с цел да се влезе да се сече, е доста ниска ", сподели Цветан Цонев.

Другата причина е нарасналото търсене на дървесина. Първо, от промишлеността след рецесията поради пандемията от COVID-19. Второ, от хората, които се отопляват с дърва. По публични данни това са към една трета от семействата. Поскъпването на ток и газ обаче кара още хора да минат на дърва.

" Хората се опасяват от повишение на цените или дефицита на ток и газ ", сподели Александър Дунчев.

Така, с цел да секат дърва, в гората влизат единствено частни компании, спечелили търгове за рандеман на дървесина. Те обаче нямат ангажимент да я продават на популацията за огрев, а търсят най-хубавата цена. Такава цена дават дървопреработвателните компании, които създават от дървесината хартия, опаковки, дървени плоскости.

" Всичко отива в дървопреработвателните компании. При пазарна стопанска система ние няма по какъв начин да кажем на компаниите: карайте по 100 лв. на хората ", сподели шефът на Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) Дамян Дамянов.

Според Дунчев още една причина за дефицита на дърва за огрев са " спекулативните практики на компании с политически подкрепи, получаващи фаворизиран и постоянно финансово по-изгоден достъп до дървесния запас, което им разрешава да ползват спекулативни ценови практики ", сподели той.

Според Красимир Дачев има изкуствено основан недостиг.

" Хората са жертва на политиците. Горските чакат да им наредят нещо. Когато бяха доста избори (през 2021 година се организираха три пъти парламентарни избори - б.а.) до нас дървесина не стигна ", сподели Дачев. Друг проблем съгласно него е, че от " няколко години горските стопанства не си извършват проектите за сеч ".

Думите му удостовери и Александър Дунчев, съгласно който " проектите за рандеман се извършват едвам на 70-80 на 100 заради липса на работна ръка или по административни и спекулативни аргументи ".

Защо дървата за огрев са скъпи

Цената на дървения материал се подвига поради високите цени, на които купуват дървопреработвателните предприятия. Според източници на " Свободна Европа " те купуват по 150 лв. за пространствен метър плюс награда от 1000 лв. на камион.

" Тази цена убива локалното население ", сподели Дамян Дамянов.

От два самостоятелни един от различен източника " Свободна Европа " научи, че поради високата цена на тока някои дървопреработвателни предприятия употребяват дървесина и за произвеждане на електрическа енергия.

" Някои предприятия употребяват нелегално дървесина за ток, само че няма да кажа кои ", удостовери и Красимир Дачев.

Няма обществено налични данни, които да демонстрират какъв брой дървесина употребяват дървопреработвателните предприятия.

Годишно предприятията преработват приблизително над 1 млн. и 600 хиляди тона софтуерна дървесина. (това включва и дърва, които се употребяват и за огрев - б.а.). " Свободна Европа " разполага със информация за интервала 2012-2016 година, която демонстрира растеж в количествата модифицирана дървесина.

Преработена дървесина (в куб. м)

 Няма, само че няма и да има. Защо изчезнаха дървата за огрев


" Проблемът сега е популацията ", сподели шефът на Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) Дамян Дамянов. Той изясни, че за региона на ЮЗДП ще бъдат обезпечени дърва за зимата. От плануваните 230 хиляди кубични метра към този момент са изпълнени към 60 хиляди Цената е към 100-110 лв. за пространствен метър.

" Свободна Европа " изпрати и въпроси на Министерство на земеделието, само че не получи отговори.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР