В следващия парламент ще има между 6 и 8 партии.

...
В следващия парламент ще има между 6 и 8 партии.
Коментари Харесай

Политолог: Ако са повече партиите в следващия парламент, по-лесно ще се стигне до мнозинство за правителство

В идващия парламент ще има сред 6 и 8 партии. Парадоксално е, само че в случай че са повече партиите, по-лесно ще се стигне до болшинство за държавно управление. По-малките играчи са по-склонни да вземат участие разнообразни болшинства. Това сподели политологът Стойчо Стойчев в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

По думите високата изборна интензивност е нож с две остриета за дребните обединения, които се явяват на вота. Тя значи повече гласове за тях, само че също и по-висок предел от гласове за влизане в Народното събрание.

„ В момента протестният избор мъчно може да бъде обран - няма нови лица. Ние в България нормално гласуваме доста партийно, когато гласуваме всекидневно и обичайно, и когато гласуваме протестно, гласуваме за персони или лица. Това лице сега липсва. Нямаше време може би да бъде създаден подобен вид претендент от политическите инженери. Затова може би протестният избор ще се осъществя през безучастие в гласуването въобще ", счита Стойчев.

Според проф. Светослав Малинов разочарованите гласоподаватели надали ще отидат да гласоподават поради неналичието на нови играчи.

Той не чака по-висока интензивност от тази на последните избори за народен парламент. Малинов счита, че никоя от дребните обединения не се приближава до прага за влизане в националния парламент. Една от аргументите за това е неуспехът на ротацията в кабинета „ Денков-Габриел ".

Неговата прогноза е, че огромни промени няма да има и в новия Европейски парламент.

Избирателите са изморени и не виждат смисъл да гласоподават за хората, за които са дали своят вот преди този момент.

Исканията на синдикатите във висшето обучение са изпълнени и плануваният за утрешния ден митинг евентуално няма да има, обявиха те. „ Ефективна стачка няма да има, само че остава готовността за нея, в случай че не бъдат изпълнени поетите задължения ", съобщи Стойчев.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР