Анализът е препубликуван от Хората работят по-охотно и усърдно, когато

...
Анализът е препубликуван от Хората работят по-охотно и усърдно, когато
Коментари Харесай

Библейски изисквания към съвременната българска политика

Анализът е препубликуван от

" Хората работят по-охотно и старателно, когато създават това, което след това им принадлежи "

(Папа Лъв XIII, 1878 г.)


В България няма християндемократически партии. Изобщо няма и партии на религиозна основа. Ако под " вяра " се схващат класическите публикувани вероизповедания. И не тъй като съгласно член 11, алинея 4 от Конституцията са неразрешени партиите на " етническа, расова или верска основа ", приравнени на тези, които си " слагат за цел принудително завладяване на държавната власт ".

В реалност обаче у нас има доста религиозни партии.

Едни боготворят някои, по израза на Джон Мейнард Кейнс, " мъртви икономисти ", други - самия Кейнс, трети - страната и преразпределението, четвърти - своите водачи, а пети - " българщината " или " Русия ", каквото и подзначение на тези думички да се има поради.

Ако имаше типичен религиозни партии, те биха сложили ограничавания върху посланията на настоящите в България практически-религиозни партии и водачи.

Морален разпад и ксенофобия
 БиблияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
В българската политика липсва дълбинното схващане и на аргументите, и на признаците на моралното разлагане като публичен феномен. А те, съгласно гл. 19 на Битие историята за упадъка на Содом и Гомор, се коренят в омразата към чужденците. Икономически и политически тя оправдава грабежа.

Господ, с цел да ревизира какъв брой хора в долината на двата глада са останали на морална висота, им изпраща ангели, дегизирани като чужденци. Когато се оказва, че от целия Содом единствено едно домакинство, това на търговеца Лот, ги приютява и пази - единствено то е избавено от Божия яд.

В България множеството политически партии ненавиждат някого. Повечето (заедно с президента) ненавиждат " Македония-а-а! ". Поне две от показаните в настоящия парламент са озлобени против една жертва на експанзия като Украйна. Почти всички, в едно с държавната администрация, досегашни вицепремиери и министри, и пресата, са против ромите. Мнозина политически деятели, очевидно или скрито, са срещу това, което в Кремъл назовават " групов Запад " (стига да не става дума за дотации и дарения). Отскоро, под формата на отказване на историческата отговорност за Холокоста, се разви и особен държавен антисемитизъм.

Както и в Библейския роман, омразата извира от душата на народа. за благосъстоянието на България. Украйна и Западът, а не недалновидността на локални производители, са отговорни за цените на зърното и стоките в комерсиалните вериги. В Банско по мои наблюдения най-малко половината град ненавижда заедно и англичаните, и евреите, и македонците (докато идваха), и румънците,. Въпреки че 2/3 от курортния приход на града идва таман от тези посетители.

Договаряне и диалогичност

 Пътеводител в Библията. Старият завет С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
В Библията, а същото е настроението в будистките свещени книги и Корана, всичко политическо е плод на договаряне, разговор, увещание и благосклонност.

В гл. 18 на Битие Авраам договаря с Господ пет пъти по-толерантен от желанията на Всевишния аршин за инспекция на моралните устои на Содом (10 вместо 50 порядъчни домакинства). Цялата история на Йосиф и неговите братя (Битие, 37), която включва роднинска измяна, иго, затвор, договаряния с фараона, консултантски бизнес, вложения, персонално и публично благосъстояние и помощ за изпаднали в неволя, е фабулизирана като низ от разисквания, разногласия и тествания.

Същото важи за всички фискални и преразпределителни връзки, в това число връзките на благосъстоятелност (Царства, Левит 25, кореспонденцията на деятел Павел), политиките по време на пандемия (Левит 13). Краят на света предстои на разискване и превъзмогване, както се вижда от първите четири глави на Откровението.

4/5 от описа за стопанска система, пари, помощи и милосърдие в двата Завета са роман за контракти и покупко-продажби. Половината от десетте Божи заповеди са свързани с права на благосъстоятелност. Така е във всяка действителна стопанска система и до момента.

Поради не напълно изучени аргументи в българската политика битува убеждението, че договорите и разговорът са нещо неоправдателно и даже перверзно. В основата евентуално е високата оценка на единоначалието и глорификацията на режима преди 1989 година

Антидиктатура и налози

Обратно на вярата на гласоподаватели и партии в благонамерени диктатори, водачи и грижовна страна, Библейските поуки са напълно срещу всяка форма на тирания. Авторитетът не е властови, а честен и също учреден на убеждението.

Най-антиавторитарно е Самуиловото предизвестие за " правата на царя ", който синовете му желаят да изберат, с цел да ръководи " умно ". Царят (правителството, бихме споделили днес), както планува Сауил, ще изземва от хората: синовете им (за водене на война); дъщерите им (за да слугуват); работната им мощ и животинска впряга (за непозната работа); най-хубавите ниви, лозя и градини (за да ги раздаде на свои приближени); " десятъка от сеитбите... и лозята... и ще го дава на скопците си и на прислужниците си " ; " десятъка от добитъка... ". И " сами ще му бъдете плебеи " [Царства, 8:9-17].

Под " десятък " тук се схваща налог върху оборота, а не налог върху прихода. Последният е актуален налог, зародил по време и след Първата международна война (прогресивен от по-скоро). Библейският " десятък " като налог върху прихода или облагата би бил над 50%. Подоходният налог нормално в Библията се схваща като заробване.

Един от бащите на църквата, Салвиан, съвременник на Августин, в книгата си " Управлението на Бога " споделя: " Какво е разполагането с политическа (обществена) позиция, в случай че не тип обир. Няма по-голямо разграбване на бедните от това, което правят тези, които са на власт. "

Върховенство на закона, вложения и правдивост

Консултантската работа на Йосиф за фараон се опира на няколко правилото - тъждество пред закона, ниски разноски и в резултат на тях - поощряване на спестявания (резерви) и вложения. Последните оказват помощ в интервали на естествени бедствия, суша и спад в производството. Включително финансират обществени помощи в Египет и прилежащите страни.

Замогването на Юдея стартира с приемането на десетте Божи заповеди (Изход, 2-17).

Политическият смисъл на първите четири от тях е хората да не робуват на подправени престижи, както това вършат българските квази-религиозни партии, замествайки Бог с някакъв краткотраен престиж или лидер.

Петата изисква взаимност, " с цел да се не престават дните на земята ". Българските партии най-често я схващат като рушвет на гласоподавателите (след като обещаят, че ще вземат от някого, с цел да им дадат на тях).

Шестата и седмата (забраните на убийството и прелюбодеянието) заповед изискват отбрана на правото на живот и човешкото достолепие. (По незнайни аргументи някои партии в Народното събрание преглеждат това като " загуба на суверенитет " и признават правото на Русия да вземем за пример да убива украинци.)

С " не кради " всичко наподобява е ясно. Освен в случай че не се взема от чуждиците (например ЕС), от измислени врагове и през прогресивни и високи налози (които както дават обещание партиите, ще ги заплаща някой друг)

Деветата заповед е отбраната на правото на обективен правосъден развой. В България от към десетина години лъжесвидетелстването се оказа прерогатив на основния прокурор.

Десетата заповед е условие към духа над законите и морал. Те не би трябвало да разрешават на хората даже да пожелават " какво да е нещо, което е на близък ти ". Като морално условие гласоподавателите рядко го ползват към политиците.

Социална политика

 Новий Завет и ПсалтирС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Според двата Завета благосъстоянието е обещано, с цел да се употребява рационално и продуктивно. В първото обръщение на Павел до Тимотея се съди строго за отговорността на фамилията да създава и посредством това единствено да се грижи за себе си: противоположното е грях. [До Тимотея I, 5, 8] и по-късно споделя: " Насърчавай богатите в тоя свят, да не мислят високо за себе си, нито да се надяват на непостоянното благосъстояние, а на живия Бог, Който ни дава всичко в обилие за наслада; да правят положително, да богатеят с положителни каузи, да бъдат великодушни и общителни, като по този метод си събират богатство - добра основа за бъдещето, с цел да реализиран живот безконечен " [До Тимотея I, 6,17-19].

Идеята на св. Павел, прочее той самият е сполучлив търговец, е следната: има два метода на замогване - когато помагаш на другите и когато взимаш от тях, вторият е неоправдателен, той е хищнически. Първият допуска, че всеки човек би трябвало да се старае да бъде потребен на другите. За фамилията и затворените общности (клубове) на фамилията (децата и родителите), другари или сподвижници във религия и други публични каузи е допустимо, желателно и задоволително от всекиго да се изисква съгласно качествата и всекиму да се дава съгласно потребностите.

Казаното тук не е всичко, което Библията изисква от политическия живот. И то не е единствено във връзка с България. Общото във всички писани религии е, че те предлагат да не пожелаваш другиму това, което не искаш да ти сторят на самия теб.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР