По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването най-малко

...
По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването най-малко
Коментари Харесай

BBC: Нетаняху се заклева да продължи войната на фона на осъжданет...

По данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето минимум 45 души са починали, а стотици други са били лекувани от тежки изгаряния, фрактури и рани от шрапнели.

 

Говорейки в израелския парламент, господин Нетаняху съобщи, че ударът е бил „ трагично злощастие “, само че добави: „ Не имам намерение да приключвам войната, преди да са реализирани всички цели “.

 

Той съобщи, че е жизненоважно Израел да вземе „ всички вероятни защитни ограничения “ за отбрана на цивилното население и настоя, че Израелските сили за защита (IDF) поставят „ всички старания да не нараняват неучастващите “ в спора.

 

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание във вторник по искане на Алжир, с цел да разиска удара в Рафах.

 

В изказване от понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че ударът е „ умъртвил десетки почтени цивилни, които единствено са търсили леговище от този гибелен спор “. В Газа няма безвредно място. Този смут би трябвало да спре ", сподели той.

 

Обръщението на господин Нетаняху беше прекъсвано от периодически подвиквания на членове на фамилиите на заложници, взети от Хамас по време на офанзивата на 7 октомври, някои от които го подлагаха на критика за това, че не е съумял да подписа договорка за връщането на техните близки.

 

Международните организации осъдиха удара, а Европейски Съюз настоя Израел да съблюдава решението на Международния съд от предходната седмица за преустановяване на ударите по Рафах. Висшият посланик на блока Жозеп Борел назова удара в неделя „ отблъскващ “.

Въпреки решението на Министерски съвет Израел даде обещание да продължи с нашествието в Рафах, като публични лица упорстват, че решението оставя опция офанзивата да бъде съобразена с интернационалното право.

 

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че нападението демонстрира, че „ няма забележима смяна в методите и средствата за водене на война, употребявани от Израел, които към този момент са довели до гибелта на толкоз доста цивилни “.

 

Израел предприе офанзивата в Рафах в неделя часове след първата от няколко месеца насам ракетна офанзива на Хамас против Тел Авив.

 

Представители на ЦАХАЛ оповестиха, че при нападението против Рафах са убити двама висши командири на Хамас и че проверяват гибелта на цивилни жители в региона.

 

Палестинският Червен полумесец обаче съобщи, че въздушният удар е бил ориентиран към палатки за разселени хора покрай оборудване на Организация на обединените нации в Тал ал Султан, на към 2 км северозападно от центъра на Рафах.

 

Видеозаписи от мястото на случая в региона на Тал ал-Султан в неделя вечерта демонстрират огромна детонация и интензивно горящи пожари.

 

Графични фрагменти демонстрират редица постройки в пламъци до транспарант с надпис „ Кувейтски лагер на мира „ 1 “, както и чиновници на службите за бързо реагиране и инцидентни минувачи, носещи няколко тела.

 

В понеделник организацията „ Лекари без граници “ (MSF) заяви, че един от нейните обекти е приел минимум 28 мъртви души, в това число дами и деца, след удара.

 

Тя заяви, че е оказала помощ на още 180 ранени палестинци, като множеството от тях са получили съществени рани от шрапнели, фрактури, травматични увреждания и изгаряния.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР