За България присъединяването към НАТО не бе просто една външнополитическа

...
За България присъединяването към НАТО не бе просто една външнополитическа
Коментари Харесай

Главчев: Членството ни в НАТО бе цивилизационен избор

За България присъединението към НАТО не бе просто една външнополитическа цел. Членството на България в алианса бе цивилизационен избор. Послужи за ентусиазъм и мотивация на няколко генерации българи, способства за развиването на мира и просперитета в страната.

Това сподели служебният министър председател Димитър Главчев. Днес е последният ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която България е хазаин. В София тя би трябвало да одобри своите рекомендации за идната среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Очаква се те да потвърдят поддръжката на НАТО за Украйна.

В сесията вземат участие близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО, както и представители на 25 страни-партньори и парламентарни организации. В София е и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По-късно през днешния ден се чака той да беседва на четири очи с премиера Главчев.

Драстично влошената среда за сигурност потвърди, че нашите най-базови свободи могат да бъдат сложени под въпрос. НАТО остава поръчител за нашата сигурност и разцвет. Трябва да останем обединени в поддръжката си за Украйна. НАТО потвърди своята значителност и способността си да се приспособява към възходящите рискове за сигурността, акцентира още Главчев. Той изясни, че България чака значими резултати от срещата във Вашингтон. И че би трябвало да се обърне особено внимание на обстановката в Черно море.
По най-грешните и трагични аргументи Украйна се трансформира в бранител на цяла Европа.
Наш групов дълг е да продължим поддръжката си за нея. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна – толкоз дълго, колкото е належащо, акцентира той. Главчев подсети и за помощта, която страната ни оказа на Киев.

Всички знаем, че дружно сме по-силни, приключи Главчев.
„ Всеки ден, всяка нощ мъже, дами и деца в Украйна умират, тъй като Русия води война.
Те ни припомнят, че украинците умират освен тъй като желаят независимост народна власт и благополучие. А че в случай че Русия завоюва войната в Украйна, ние сме идващите в листата на Путин “. С тези думи се обърна към присъстващите пък ръководителят на ПА на НАТО Михаил Шчерба.

Трябва да ускорим поддръжката за Украйна. Тя може да се отбрани, единствено в случай че може  да нападне линиите на доставка на Русия и главните интервенции, които тя организира. Въздушната защита на страната би трябвало да бъде главен приоритет. Трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на страната е предпазено, акцентира той.

Вижте по какъв начин Русия ни атакува – изправени сме пред необятни акции за дезинформация, целенасочени убийства, корупция, дейности на бойкот,
палежи, детонации и всичко това се случва на територията на НАТО, продължи Шчерба.
Безопасността и сигурността през днешния ден не са свързани единствено с войните, само че и с отстояване на демокрацията и институциите. Ние сме обединени от уговорката, който сме поели с контракта за НАТО – да опазваме мира и общото завещание на нашите нации. НАТО отбелязва своята 75-годишнина и са нужни освен думи, а дейности. Време е да се сътвори център за демократична резистентност. Това би трябвало да се направи и разгадавам на вашата поддръжка, сподели Шчерба.
Трябва да реализираме най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за военни цели.
Във Вашингтон би трябвало да покажем, че НАТО е квалифициран за бъдещето. Той би трябвало да е алианс в отбрана на нашите територии. Трябва да подкрепим тези, които желаят да се причислят към НАТО, прикани той.

Нашите домакини в България демонстрират своето мощно другарство. Благодаря ви за ролята, която страната извършва в Черноморския район, във връзка с Западните Балкани и други, сподели още Шчерба. Той приветства представителите на Швеция, които за първи път се включват в сходен конгрес от приемането на страната в алианса.

Вашето наличие прави организацията по-силна, само че би трябвало скоро да приветстваме и Украйна. Във Вашингтон би трябвало да кажем, че нейното участие е тръгнало по един необратим път. Ние представляваме 1 милиарда жители в алианса. Решени сме да участваме в оформянето на алианса за бъдещите генерации. Един за всички и всички за един!, приключи Шчерба.

НАТО да обърне внимание на сигурността в Черно море, прикани и.д. ръководител на Народното събрание Росица Кирова. „ Пълноправното участие на България и Румъния в Шенген е безусловно належащо, с цел да може да се подтикват районните вложения. Това ще бъде в помощ и на Украйна, само че ще бъде и от решаващо значение, когато нейното възобновяване стартира “, акцентира тя.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР