11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия и

...
11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия и
Коментари Харесай

17% от българите смятат, че ако са агресивни, ще получат по-добра медицинска услуга

11% от лекарите са ставали жертва на физическа експанзия и съвсем половината - 49% са ставали жертва на вербална. Това заяви в " Денят стартира " доктор Иван Маджаров, ръководител на Управителния съвет на Български лекарски съюз, като се базира на две изследвания измежду лекари и пациенти, поръчани от Съюза.

" Двете изследвания, които поръчахме и финансирахме от Български лекарски съюз, бяха в тази посока да изясним какъв е процентът на лекари, против които е имало физическа и вербална експанзия. Искахме да забележим и какво мисли обществото по въпроса. За страдание, експанзията не се овладява, макар самодейностите, макар говоренето, което ние и други институции, в това число Министерството на здравеопазването, вършим ", сподели доктор Маджаров.

" При изследването, извършено измежду 1000 пациенти, научаваме, че за повече от 47% от популацията лекарите сами са си отговорни. Тоест добре е да ги бием или наскърбяваме и по този метод евентуално ще получим по-добро лекуване ", означи още той.

Председателят на БЛС изясни, че комбинацията от бърза психическа отмалялост заради естеството на работа с чувството за недоумение и експанзия от страна на пациентите довежда близо 16 на 100 от лекарите до мисълта да изоставен работа.

" Все повече хора търсят лекари и здравна помощ и все по-малко хора ги посрещат там - и медицински сестри, и лекари. Има кадрови недостиг. В незабавните центрове също има приоритизиране на другата степен по тежест на случаите, което хората не го схващат и си мислят, че техният случай е най-спешен и върху което би трябвало да се работи ", добави още доктор Маджаров.

Проучванията демонстрират още, че 17% от българите считат, че в случай че са нападателни, ще получат по-добра здравна услуга.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР