Анабиозата позволява на множество герои от научната фантастика да пътуват

...
Анабиозата позволява на множество герои от научната фантастика да пътуват
Коментари Харесай

За първи път лекари въведоха пациент в състояние на анабиоза

Анабиозата разрешава на голям брой герои от научната фантастика да пътуват до далечните кътчета на Космоса в положение на заспалост, събуждайки се едвам тогава, когато доближат извънземната си цел. Сега лекари започнаха да тестват тази идея на процедура в желанието си да избавят живота на пациенти, претърпели тежка контузия. В Съединени американски щати минимум един човек е въведен сполучливо в положение на анабиоза.

Когато човек претърпи тежка контузия – да вземем за пример пробождане с нож или огнестрелна рана – той може да загуби толкоз доста кръв, че сърдечната активност да спре, което прави общоприетите техники за кардио-пулмонарна първа помощ безсмислени. Вместо това хирурзите отварят гръдния панер в желанието си да пренасочат кръвта към сърцето и мозъка. Често обаче това не довежда до избавяне на човешкия живот.

„ При теб е човек, който е претърпял пострадване. Можеш да го оправиш, само че просто не разполагаш с нужното време “, разяснява проф. Самюел Тишерман от Медицинското учебно заведение на Мерилендския университет по време на симпозиум в Нюйоркската академия на науките на 18 ноември.

Как можеш да си набавиш повече време? Именно тук идва на помощ концепцията за анабиозата, макар че доктор Тишерман акцентира, че лекарите се пробват да избягат от научно-фантастичната нотка, асоциирана с този термин, и вместо това назовават процедурата EPR или незабавно опазване и възкресяване.

В скорошно изявление пред New Scientist доктор Тишерман съобщи, че неговият екип е тествал техниката EPR минимум върху един човек. Той разказва всичко като „ малко сюрреалистично “, само че не прецизира какъв брой хора в действителност са я претърпели.

EPR съставлява бързо изстудяване на мозъка до температура, която е по-ниска от 10 градуса по Целзий. Как? Кръвта на пациента се заменя с леденостуден солен разтвор, който нормално се изпомпва непосредствено в аортата – главната артерия, която придвижва кръвта от сърцето към останалите елементи от тялото.

„ Хрумна ни, че най-бързият метод да охладим цялото тяло, в частност мозъка и сърцето, е просто като го осъществим със студена течност – за тази цел използваме солен разтвор “, добавя още доктор Тишерман.

Когато на тялото му е извънредно студено, телесните процеси и химичните реакции в него се забавят. Това значи, че органите (например мозъкът) се нуждаят от доста по-малко О2 от нормално. Веднъж щом бъде охладен до това положение, пациентът може да бъде отведен в операционната зала, където хирурзите разполагат с до 2 часа (а не с броени минути), с цел да поправят животозастрашаващите вреди. Веднъж щом приключат, пациентът се „ съживява “ благодарение на кардиопулмонарен байпас – машина, която поема функционалностите на сърцето и белите дробове.

Техниката към този момент е тествана сполучливо върху животни (като да вземем за пример прасета), а в този момент – с утвърждението на Агенцията за надзор на храните и медикаментите – екипът на доктор Тишерман я тества и върху хора. Тъй като шансът хората, чието сърце е спряло в резултат на остра контузия, да оцелеят е дребен, тяхното единодушие не е належащо. Лекарите обаче отпечатват реклами в локалния вестник, в които споделят на читателите по какъв начин да заявят предпочитание за присъединяване в опита, ако демонстрират интерес. Планът на доктор Тишерман е да тества EPR върху 10 пациенти. Още 10 ще бъдат включени и като контроли – това ще бъдат хора, които са пристигнали в болничното заведение в миг, в който в нея не е участвал целият екип на доктора (което значи, че не е можело да се реализира EPR).

Тази техника си има и своите минуси – допустимо клетките да претърпят провали, когато тялото се стопли и потокът на кръвта се възвърне. Лекарите към момента не са сигурни за какво тъкмо това се случва, само че избрани лекарства биха могли да отвръщат този резултат. Крайната цел е пациентът да оцелее, без да претърпи каквито и да било неврологични вреди.

„ Надяваме се, че този метод, при който на процедура стопираме времето – може би с хипотермия или посредством медикаменти – ще ни разреши да един ден спасяваме живота на пациенти, претърпели тежка контузия, които през днешния ден умират пред очите ни “, споделя доктор Тишерман.

Източник: New Scientist

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР