Амстердам е свръхтуристически град, пише АРД в свой репортаж от

...
Амстердам е свръхтуристически град, пише АРД в свой репортаж от
Коментари Харесай

Идва ли краят на червените фенери в Амстердам?

Амстердам е " свръхтуристически град ", написа АРД в собствен репортаж от Нидерландия. Причината вероятно е кварталът на алените фенери, където безкрайна върволяк от смеещи се младежи се разхождат по тесните улички и надзъртат с интерес към прозорците, зад които стоят полуголи дами. Навярно няма различен град в света, където проституцията да е толкоз на показ, разяснява немската медия.

Краят на квартала на алените фенери? 

Това обаче може скоро да завърши. И кметицата на Амстердам Фемке Халсема желае да изгони туристите, търсещи секс, от красивия център на града си. Плановете са прословутият квартал да бъде сменен от " сексуален център " в покрайнините на града. Далеч не всички обаче са съгласни с това. " Проблемът е, че множеството дами не желаят да изоставен квартала. Те са построили връзки с локалните магазини, другите проститутки и даже жителите ", изяснява кметицата пред АРД.

Според нея това ги кара да се усещат по-сигурни, в сравнение с биха се чувствали, в случай че се намираха в сексуален център в покрайнините на Амстердам. Местните се оплакват, че поради всички туристи през уикендите просто не може да се върви умерено в квартала. 

Британците постоянно въобще не се държат кавалерски - те са шумни и в нетрезво положение. При всички случаи от табелите " Уринирането на публични места е неразрешено " наподобява няма особена изгода, показва АРД.

Висше обучение на нидерландски или на британски?

Не единствено сексът, само че и образованието притеглят хора от целия свят в Нидерландия. Да се следва в Маастрихт или Грьонинген някак наподобява по-забавно, в сравнение с в Щутгарт или Дортмунд, разяснява АРД. 

Германката Циса да вземем за пример учи в Амстердам от този септември. Една от аргументите за това е близостта до Германия, споделя момичето. Студентката споделя, че ѝ харесва също положителната инфраструктура и красива архитектура. А също, че може да учи на британски език. Изключително огромен брой бакалавърски стратегии в Нидерландия се преподават на британски.

Популярният квартал на алените фенери притегля доста туристи в Амстердам по цяла година.Снимка: Robin Utrecht/picture alliance

Но съгласно Питер Омциг, водача на дясната партия " Нов обществен контракт " това е проблем. Той приканва за повече лекции на нидерландски. " Ако желаете да учите тук, би трябвало да научите езика ", съобщи той по малкия екран. А Питер Малконтент, който преподава на британски интернационална история в Университета в Утрехт, също признава, че проблем има. " Обсъждаме това, тъй като съгласно законодателството студентите имат право на уроци на нидерландски език ", показва той. На процедура обаче не постоянно се получава по този начин, изяснява АРД.

Проблем и с намирането на квартира

Недостигът на жилища е още по-сериозен проблем. Нидерландците към този момент не могат да си намерят квартири в личния си град поради задграничните студенти. Наемът на една стая коства сред 800 и 1200 евро месечно.

Германката Циса се е преместила към този момент в четвърто жилище за последните три месеца. Някои стаи се отдават чартърен единствено за няколко дни, когато някой отиде на отмора. А доста от хазяите към този момент даже не желаят да отдават на интернационалните студенти.

Град Амерсфорт в северната част на страната предлага особено стаи за студенти. Той може и да не е толкоз трогателен, колкото е Амстердам, само че откриватели на градската среда от Лондон неотдавна го оповестиха за най-хубавия град за живеене в Европа, показва АРД. Той има доста красиви къщи, канали и спокойни велосипедисти. Мръсотията, стресът и тапите ги няма. Броят поданици се е удвоил за последните години, като и доста хора от чужбина са се преместили тук.

И без значение от това, че централно място в предизборната акция в Нидерландия заемаше ограничението на имиграцията, в Амерсфорт интеграцията  изглежда работи: притежателят на " Фризьорско студио №1 ", който е от Ирак и нидерландецът Томас пият дружно чай. До тях е Татяна, която преди малко е пристигнала от Украйна. " За мен Нидерландия е най-хубавата страна ", споделя тя с АРД.

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР