Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели,

...
Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели,
Коментари Харесай

Амонячна Сода

Амонячната сода, позната още като амониев карбонат съставлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен аромат на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път, а в хранително-вкусовата индустрия се отбелязва като Е 503.

Амонячната сода се разтваря добре във вода, при температура 18-24 градуса стартира да се отделя амоняк. В предишното се е получавала от органични азотисти артикули като коса, нокти, рога, посредством филтрация на висока температура.

Днес в промишлени количества Е503 се създава при нагряване на примес от амониев хлорид или при взаимоотношение на повеждам с амоняк в условия на бързо изстудяване.

Състав на амонячна сода

Амонячната сода се състои от амониев карбамид, амониев карбонат и амониев хидрогенкарбонат в разнообразни пропорции. Съдържанието на амоняк не би трябвало да по-малко от 30% и повече от 34%.

Избор и предпазване на амонячна сода

Амонячната сода се продава във всички хранителни магазини, в пакетчета към 10 година Цената ѝ е ниска – коства стотинки. Съхранява се в изсъхнал долап, надалеч от влага и директна слънчева светлина.

 Курабийки с амонячна сода

Готвене с амонячна сода

Амонячната сода се употребява доста постоянно в пекарството за набъбване и бухване на тестени произведения, тъй като при високата температура на печенето се разпада на газове, които образуват шупли в тестото. Много постоянно амонячната сода се употребява за приготвянето на курабийки.

Трябва да се означи, че до момента в който се пекат сладките, които са приготвени с амонячна сода, в кухнята се разнася миризма на амоняк, която след печенето изчезва.

Някои хора заменят амонячната сода с бакпулвер, тъй като не харесват миризмата ѝ. Въпреки това амонячната сода е доста мощен набухвател. Сладките, приготвени с нея бухват по-силно, до момента в който тези с бакпулвер са по-плътни.

В кулинарната процедура е общоприето, че курабийки се вършат с амонячна сода, а кексове - със сода бикарбонат и киселина – бакпулвер, да вземем за пример.

Не би трябвало да бъркате сода бикарбонат с амонячна сода.

Приложение на амонячна сода

В хранително вкусовата индустрия Е503 намира приложение като сурогат на содата и маята в производството на хлебни и сладкарски произведения като торти, бисквити, шоколадови сладкиши, гевреци и други

Освен това амониевият карбонат се употребява във фармацевтичната промишленост за произвеждане на сиропи срещу кашлица.

 Сода

Редица козметични компании включват в състава на декоративната козметика, която създават амониев карбонат, играещ значимата роля на стабилизатор на наситеността на цвета.

Много постоянно Е503 намира приложение в производството на вино, а също по този начин се прибавя и в състава на пожарогасителите.

Вреди от амонячна сода

Хранителната добавка Е503 се приема за евентуално рискова, тъй като съществува действителна опция да отделя амоняк. В същото време има мнение, че амонякът и въглеродът при термична обработка на продукта се изпаряват, заради което в готовата продукция остава единствено водата.

Следователно вредата от амонячна сода не е потвърдена. Тя нездравословна и рискова за здравето единствено в изходното си положение. Хора, които изпитват самостоятелна нетърпимост към содата, би трябвало да се ориентират към различен набухвател – бакпулвер или сода бикарбонат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР