Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. Вместо да стане

...
Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. Вместо да стане
Коментари Харесай

Ами ако Русия се разпадне? Възможно е. И дори е вероятно.


Ами в случай че Русия се разпадне? Възможно е. Вместо да стане новият " събирач на съветски земи ", Путин може да се окаже индивидът, който разпилява Русия на тези части, които преди половин хилядолетие са обединени от Иван Грозни.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

На третия ден от тази отвратителна война Седмица по-късно Време е за хеттрик: Ами в случай че Русия, губейки войната, престане да съществува?

Тази опция е налична. Тя може да бъде забелязана в съветските и в украинските медии от всеки по-добре просветен историк. И на двете места от няколко дни се въртят исторически облици, легенди и метафори, отвеждащи не 50 или 100, а 500 и даже 1000 години обратно - към времената, когато " Рус " е представлявала мозайка от княжества и господарства.

Да върнем кино лентата обратно

Да стартираме с съветските медии. В последните седмици пропагандаторите, следвайки образеца на Путин, се пробват да разпростират исторически облици, свързани с " Великата отечествена ", натиквайки Украйна в ролята на хилтеристка Германия. Връщат, по този начин да се каже, кино лентата 80 години обратно. Но по-силна продължава да е миналата историческа метафора, съгласно която Владимир Путин е " събирател на съветските земи ". Това връща кино лентата 500 години обратно, към Иван Грозни, който благодарение на мощ и машинация (и със съдействието на татарските ханове) причислява към московското княжество десетина други съветски княжества и по този начин ражда формированието " Русия ".

Макар опитващ да реанимира мемоари от 1940-те години, в своята изразителност и в своите дейности - както и посредством своите медийни рупори - Путин реанимира практики от 1540-те. За разлика от Сталин, Путин няма западни съдружници против страната, с която води война. Това го слага в ролята на Иван Грозни, който също като него откровено ненавижда и презира Запада, счита го за развален и изменнически и написа ругателски писма на своите западни короновани сътрудници. Както Грозни, тия дни Путин разгласи за предатели своите сънародници, които са се " поевропейчили ". Предполага се, че ще ги подгони по този начин, както Грозни е " прочиствал " страната си от " нездрави " детайли. Засега Путин повтаря А съгласно Путин съветският народ ще изплюе прозападните предатели, все едно са мушички, инцидентно влезнали в устата на същия този народ. Нямам визия за какво съветските сатрапи са по този начин трайно фасцинирани от хранително-речевия уред, само че това заслужава сериозен разбор.

Иван Грозни (1530 - 1584)
Редакцията предлага
Както Грозни, Путин се пробва да " събере съветските земи ", започвайки (но не свършвайки) с Украйна. Последното социологическо проучване в Русия разкрива останалите страни, които - съгласно съветския народ - би трябвало да бъдат " събрани " от Путин - да вземем за пример Полша, Молдова, балтийските републики и, несъмнено, България.

Както Грозни, Путин " събира " Украйна благодарение на не-християнски и не-руски съдружници - чеченци и сирийци. В връзките си със Запада Путин през днешния ден е още веднъж в ситуацията на Грозни, за чиито кораби западните пристанища са били затворени и чиито пристанища западните кораби, на собствен ред, са отказвали да употребяват.

Както Грозни, Путин афишира всички западни страни и техните ръководители са долнопробни лъжци и лицемери.

И най-после: както Грозни, Путин от време на време афишира, че Русия не е част от европейския свят, който е цялостен със слабаци.

Това бързо проваляне в далечната история е изумително и сякаш без казус в цивилизования свят. В съветския формален разказ към този момент няма и помен от по-близки до нас във времето вождове и царе. Изцяло липсва Сталин, разгласен преди няколко години от руснаците за най-великия водач в историята на целокупното човечество. Дори Петър Велики, до оня ден непрекъснат репер в патриотичното говорене, като че ли в никакъв случай не е съществувал.

При по-внимателен разбор се оказва, че пропадането е даже още по-дълбоко. Тия дни проницателни западни анализатори след контент разбор на формалния съветски дискурс с учудване стигат до заключението, че Кремъл не живее с облиците на Съюз на съветските социалистически републики, а " с фантазиите за времето на покръстването на русите " (което се е случило в Киевска Рус, т.е. в днешна Украйна). Тези мечти връщат кино лентата с още няколко века обратно.

От украинска страна също се мяркат облици на " Великата отечествена ", което е разбираемо. Все отново от 1943 година украинските градове не са били подлагани на артилерийски обстрел и бомбардировки от въздуха. Но в аналитичните материали също стартира да прозират по-далечни исторически легенди, в тази ситуация отново за Киевска Рус, само че с извърнат знак. Посланието е, че точно Киевска Рус е била цивилизованият, европейски център на " съветските земи " тогава, когато Москва въобще не е съществувала. Впоследствие, продължава посланието, московските сатрапи благодарение на татарите са завзели тази цивилизована земя и са я трансформирали във варварска.

Оттук следва един любопитен извод, все по-често виждан в украинските медии: че откакто Русия загуби войната, Киев още веднъж ще стане столицата на цивилизованата, просветена и бързо разрастваща се " Рус " - това ще бъде обетованата земя на " русите ". А Москва още веднъж ще се трансформира в " столица на Ордата ".

Възможно ли е това? Може ли днешна Русия в близко бъдеще да се окаже свита до размерите на Московското княжество отпреди времето на " събирането на съветските земи "? Възможно е и даже е евентуално.

Първо, евентуално е от психическа позиция: и двете воюващи страни последователно се самополагат в параметрите на протичащото се през ранното (Киевска Рус) и късното (Иван Грозни) Средновековие. А това, което ти е в главата, рано или късно се отразява в дейностите ти.

Второ, връщането на Русия 500 (или 1000) години обратно е допустимо от геополитическа позиция. Причината за това е същността, природата на онази съветска империя, която стартира да гради Иван Грозни. Това е сухопътна империя, която няколко епохи поред единствено се уголемява - с към 50 кв.км. дневно, съгласно историка Стивън Коткин. Подобни държавоподобни формирания нямат концепцията за открити, твърди граници. Тези граници са постоянно флуидни, преносими - както на терена, по този начин и в съзнанието на съответния народ.

А този тъкмо народ, защото постоянно е живеел в имперско положение (СССР беше съветската империя под друго име), в никакъв случай не съумява да стигне до постоянното положение на " нация-държава ". Националното схващане е флуидно тъкмо толкоз, колкото са държавните граници на империята. Липсва това вътрешно сцепление, което прави устойчиви нациите страни като Германия, Франция или даже България. Под натиска на външни рецесии вътрешните връзки ненадейно се разхлабват и тогава от дълбините на историята извират остарели способи на живот.

След болшевишката гражданска война да вземем за пример съветската империя се разпада освен на обособени страни (както стана след края на СССР), само че и на обособени републики, княжества, атаманства, бейства и господарства. По време на гражданската война единствено на територията на днешна Украйна е имало половин дузина квази-държавни формирания (и едно антидържавно: анархистката република на Нестор Махно), както и седем разнообразни армии, воюващи между тях в разнообразни конфигурации.

Нашият проблем, в случай че Русия престане да съществува

Сегашната рецесия оказва напън в сходна посока. Този път обаче не Украйна рискува да се разпадне на княжества и атаманства. Пред очите ни, под натиска на съветската експанзия, Украйна се трансформира в национална страна. Нейното вътрешно сцепление е към този момент неведнъж по-силно, в сравнение с е в Русия.

Оттук: княжествата и атаманствата, когато стартират да извират от историята, няма да го вършат в Украйна. Много по-вероятно е това да се случи на самата Русия. Вместо да стане новият " събирач на съветски земи ", Путин може да се окаже индивидът, който разпилява Русия на тези части, които преди половин хилядолетие са обединени от Иван Грозни.

Проф. Евгений Дайнов

Нашият проблем, тук в Европа, е явен. Тия княжества и атаманства незабавно ще се сбият между тях, само че ще имат и нуклеарно оръжие. Кой ще ни подсигурява, че един ден някой пиян атаман няма да метне атомна бомба по противниковото княжество?

Разбира се, цялата тази грозота може да бъде предотвратена, в случай че Путин приключи безобразието в Украйна и си прибере ордите в блатата и степите, от които ги е докарал.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Вижте и това видео:
Ярославна, на 83, от Киев: " Защо би трябвало да преминавам и през това? "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР