Американците отбелязаха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г.

...
Американците отбелязаха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г.
Коментари Харесай

С минута мълчание и камбанен звън в САЩ почетоха паметта на жертвите на атентатите от 11 септември

Американците означиха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 година Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център, сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Възпоменателната гала стартира с минута безмълвие и звън на камбани в 8,46 ч. локално време, когато първият отвлечен аероплан се вряза в Северната кула на Световния търговски център. Ритуалът се повтори в 9,03 ч. локално време, когато вторият отвлечен аероплан се вряза в Южната кула на центъра.

По традиция на церемонията бяха прочетени имената на близо 3000-те жертви на атентатите, осъществени преди 17 години. На нея участваха кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли, Руди Джулиани, който бе кмет по времето на атентатите, а през днешния ден е юрист на Доналд Тръмп, Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк след Джулиани. Политически речи не бяха произнесени, съобщи Франс прес.

На 11 септември 2001 година терористи похитиха общо четири самолета. Освен двете машини, с които бяха ударени двете кули на Световния търговски център, терористите врязаха аероплан и в постройката на Пентагона във Вашингтон. Четвърти отвлечен аероплан се разруши в щата Пенсилвания. Предположенията бяха, че терористите може би са възнамерявали да ударят с него Белия дом или Конгреса.

На мястото на кулите близнаци на в Ню Йорк през днешния ден има няколко нови небостъргача и мемориален комплекс за жертвите на атентатите.

Възпоменателни церемонии през днешния ден имаше и в Шанксвил в Пенсилвания на мястото, на което се разруши четвъртият отвлечен аероплан, както и в Пентагона. Президентът Доналд Тръмп участва на церемонията в Шанксвил. Той бе придружаван там от първата дама Мелания. Церемонията беше пред мемориала на жертвите на похитения аероплан, съобщи Франс прес. Пред участниците в нея Тръмп отдаде респект на героите от полет 93, които са трансформирали хода на историята, съобщи Франс прес. Пътниците в похитения аероплан се разпалиха против похитителите и по този начин се стигна до злополуката му в полето в Пенсилвания. На мястото на злополуката бе повдигнат мемориален комплекс. А в него бе открит паметник, наименуван " Кула на гласовете ". Той е висок близо 30 метра. Предстои там да бъдат сложени 40 камбани, чийто тон ще се трансформира според от силата и посоката напразно. " Този мемориал е обръщение към света. Америка няма да отстъпи в никакъв случай пред тиранията ", сподели Тръмп и акцентира, че е решен да направи всичко належащо, с цел да подсигурява сигурността на страната си.

Вицепрезидентът Майк Пенс участва на гала в Пентагона. Там бяха и околните на 184-те жертви, починали при врязването на третия отвлечен аероплан в постройката. Пенс съобщи пред тях, че американската нация продължава да жалее поради жертвите на атентатите. Той акцентира, че е значимо всяко ново потомство да знае какво се е случило на 11 септември 2001 година Пенс посочи героизма на хората, които са работили в Пентагона в деня на атентата, като напомни, че те са влизали на няколко пъти в постройката, с цел да изваждат оживели оттова. " Терористите се надяваха да пречупят духа ни и се провалиха ", сподели той.

Жертвите на четирите атентата с 2753. От тях 1642 са разпознати, напомня Ройтерс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР