Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата одобри

...
Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата одобри
Коментари Харесай

Нова надежда за пациенти с Алцхаймер: Одобриха лекарство, забавящо болестта

Американското Управление за надзор над питателните артикули и медикаментите утвърди в петък лекарство за заболяването на Алцхаймер , което леко я забавя в ранния ѝ стадий, въпреки и да е с риск от странични резултати, заяви Асошиейтед прес.

Лекарството Лекемби (леканемаб) е първото, за което има безапелационни доказателства, че забавя намаляването на паметта и мисленето, присъщи за Алцхаймер. То е утвърдено единствено за пациенти с леки признаци и в ранен стадий на заболяването. 

Създатели на лекарството са японската Ейсаи в партньорство с американската Биоджен. То е един от дребното реализирани триумфи в непрестанно провалящите се пробни препарати за нелечимата болест. Лекемби забавя заболяването единствено с няколко месеца, само че съгласно специалисти това е значимо усъвършенстване в живота на засегнатите. 

Недостатък на лекарството е, че се ползва единствено венозно - два пъти месечно, и има вероятни странични резултати, като отичане на мозъка и кървене. Цената му също е висока - 26 500 за година лекуване в Съединени американски щати. 

" Въпреки това то е огромно достижение - сподели доктор Ричард Хоудс, шеф на националния институт по стареенето. - Не е задоволително, само че дава вяра, че можем да създадем нещо "

Предишното сходно лекарство Адухелм от същите компании към този момент е отхвърлено заради доста пропуски в документите. След като бяха оповестени тестванията с доста повече пациенти, следва преразглеждането му от управляващите. То обаче реализира по-скромни резултати. 

Лекеми работи, като отстранява мозъчния протеин амилоид, който е главен знак за заболяването на Алцхаймер. Засега обаче не е ясно какво тъкмо я предизвиква и съгласно доста експерти е нужна комбинирана терапия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР