Американският специален пратеник в Афганистан Залмай Халилзад призова афганистанците да

...
Американският специален пратеник в Афганистан Залмай Халилзад призова афганистанците да
Коментари Харесай

САЩ зове Афганистан да не пропуска историческа възможност за мир

Американският специфичен делегат в Афганистан Залмай Халилзад прикани афганистанците да не пропущат историческа опция за мир, оповестява " Спутник ".

" Трябва да действаме на всички фронтове, с цел да премахнем трудностите, които забавят напредъка ни към договарянията сред обособените афганистански фракции. Призовавам всички афганистанци да се възползват от случая, да слагат страната преди всичко и да не пропущат тази историческа опция ", написа Халилзад в Туитър.

Дипломатът насочи апела си, откакто авиацията на Съединени американски щати предотврати офанзива на талибаните против афганистанските сили в провинция Хелманд. Това беше първата бомбардировка, откогато на 22 февруари беше оповестено помирение за подписването на съглашение сред Съединени американски щати и талибаните.
 Съединени американски щати и талибаните подписаха спокойно съглашение в Доха
Съединени американски щати и талибаните подписаха спокойно съглашение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да пресечен връзките си с Ал Кайда

Споразумението, подписано в Доха на 29 февруари, планува редуциране на военния контингент на Съединени американски щати в Афганистан до 8600 военнослужещи за 135 дни, както и цялостното евакуиране на американските и натовските сили в 14-месечен период, при изискване че талибаните се въздържат от принуждение.

Друга от поставените цели е да се основат удобни условия за разговор сред афганистанските фракции посредством освобождението на 5000 талибани и 1000 пандизчии, поддържащи държавното управление, преди 10 март.

Халилзад акцентира, че " Съединените щати се ангажират да улеснят размяната на пандизчии " и ще се постараят двете страни да освободят " забележителен брой " от тях.
 Талибаните и Съединени американски щати понижават насилието в Афганистан през идващите 5 дни
Талибаните и Съединени американски щати понижават насилието в Афганистан през идващите 5 дни

Периодът за понижаване на насилието ще стартира през идващите пет дни

Междувременно представителят на Съвета за национална сигурност на Афганистан Джавид Файсал упрекна талибаните в нарушение на съглашението и слагане в риск на историческа опция за мир поради осъществените от тях 76 набези против афганистанските сили при започване на месеца.

Афганистан минава през рецесия поради нападенията на талибаните, а от 2015 година - и от терористичната формация Ислямска страна, без значение от мощното военно наличие на Съединени американски щати и съдружниците им.

Над 100 000 цивилни са починали през последните 10 години поради спора в Афганистан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР